0 469 visningar

5 svar

Amanita? Ätlig? God?

Biekl

20 nov 2022 kl. 16:42

Jag har hittat mängder av denna svamp på en grässlänt nära olovträd och även nära bebyggt område vid medelhavet, Frankrike. Jag trodde först det var stolt fjällskivling. Men ringen lossna inte och är mycket tunnare. Foten är inte ihålig. I detta forum stötte jag då på ett inlägg om mycket god Amanita som plockats i Spanien. Så nu undrar jag om det är mycket god matsvamp jag hittat?

1

bra svar

Joachim Krumlinde

21 nov 2022 kl. 11:54

Det finns ett antal arter av flugsvampar (Amanita) i Sydeuropa, som vi inte har här längre norrut. En del av dem anses ätliga. Men kunskapen om dem är inte så stor här, och jag skulle i varje fall råda dig att inte äta dem.

0

Amanita? Ätlig? God? -GIFTIG!!!

Biekl

21 nov 2022 kl. 11:57

På apoteken i Frankrike ska det finnas minst en svampexpert, dit man är välkommen att ställa frågor. På mitt lilla apotek tjänstgjorde inte experten idag, men apotekarna som var där var eniga om att det är en Amanita och att den var giftig. Så de åkte i soporna.

0

Jan A Uppsala

22 nov 2022 kl. 19:40

Ser ingen basalknöl eller strumpa/volva/“fjällkrans” på något enda ex!

0

A Falk

23 nov 2022 kl. 08:30

Precis vad jag tyckte var konstigt; ingen tydlig basalknöl eller strumpa. Skulle det kunna vara en Leucoagaricus? Fast då borde väl ringen ha lossnat?

0

SvenD

23 nov 2022 kl. 15:55

Amanita solitaria saknar strumpa.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.com, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?