Den lär vara väldigt vanlig i Skåne. Det var inlägg och bilder från några av forumets skåningar som fick mig att börja intressera mig för den.
Det var beskrivningar av växtmiljöer etc. som fick mig att hitta rätt.
Någon förväxlingssvamp är lixom inte aktuell när det mesta frusit bort.
Riktigt god, lite sötaktig som matsvamp.
Kan anrättas enligt de flesta recept ungefär som trattkantarell tycker jag.
Vinterskivling finns litet överallt just nu, de båda vanligaste arterna är Flammulina velutipes som man ofta hittar på tex alm och sälg och F elastica som jag oftast hittar på gråvide i diken och kärr. Oavsett art är de ätliga, ingen Flammulina är såvitt känt giftig. Kombinationen av lätt klibbig hatt och sammetsluden, nedåt mörknande fot på lövved -dessutom vintertid- är unik och gör att den knappast bör kunna förväxlas med någon annan vedväxande skivling? -På bilden F elastica på Salix cinerea.
Patrick Bjork, tack så mycket för matnyttig information, har efterfrågat info då jag inte hittat artnamnen på de två sorterna. Iaf inte den ena.
Då var min tes inte så tokig att de föredrar vissa träd iaf här i Sverige, men det är ytterst på en amatörnivå som mest utgått från bilder.
Dock så har jag själv funnit F velutipes enligt beskrivning, alltså förmodligen gallrad sälg där stubbarna kommit upp en bit från marken, detta var på väldigt unga träd.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.