0 10743 visningar

6 svar

Färskfryst svamp

Karin Z, Västerås

19 nov 2006 kl. 11:24

Hur tillreder ni er färskfrysta svamp? Direkt från frysen eller låter ni den tina först? Blir resultatet lika bra som med förvällning innan?
Jag har provat med kantareller (gula) och lät dem tina innan tillagning. Inte så bra smak enligt guben. Han tyckte att de hade tappat mer i smak än de som förvälls innan nedfrysning.
Hur är det med hållbarheten?

Vad säger ni som brukar färskfrysa?

0

klas jaederfeldt

19 nov 2006 kl. 11:46

jag brukar färskfrysa lite kantareller, lägger isblocket i stekpannan och det är som att steka färska. MEN en varning. Jag gick ut till en massa tidningar och berättade att kantarellerna smakade som om de nyss varit plockade. Fan va skällning jag fick, någon ville tillomed stämma mej för att förstört en hel frys av kantareller, samtliga som klagade sa att kantarellerna blivit så beska att de inte gick att äta

0

Karin Z, Västerås

19 nov 2006 kl. 11:52

Hej!
Tack Klas för svaret. De som jag fryste färska blev sämre bara på det sätt att de smakade mindre än de som var förvällda först. Synd att du fick den reaktionen från folk. Antar att den här diskussionen är som diskussionen om att torka kantareller, besk eller inte!

Skulle vara roligt att höra lite om vilka svampar ni provat detta på och hur ni tyckte resultatet blev.

0

Bengt Sandh

19 nov 2006 kl. 12:18

Den enda rätta metoden är att förvälla kantarellerna först och frysa in dem i sitt eget spad tillsammans med lite salt. När de skall användas är det bara att tina dem någon minut på högsta effekt i mikron för att sedan bryna dem i smör i stekpannan. Med denna metod når du ett närmast perfekt resultat. Alla restauranger med kunniga kockar gör så här. Du blir garanterat glatt överraskad.

Lycka till!

0

Karin Z, Västerås

19 nov 2006 kl. 12:37

Om jag tolkar dig rätt Bengt så är färskfrysning av kantareller inte det bästa. Min erfarenhet är att det absolut bästa resultatet är konservering. Svampen smakar som om den är helt nyförvälld och det fungerar med all svamp. Bra att veta när frysen är full! Jag är nyfiken på färskfrysning rent allmänt. Det verkar som om vissa tycker att det är det bästa smakmässigt. Skulle vara kul att prova några sorter nästa år.

0

Bengt Sandh

19 nov 2006 kl. 12:43

Karin, med Karl-Johansvamp är det en annan femma. Att frysa in rensad och färsk KJ i t.ex. 6-liters fryspåsar är i det närmaste perfekt.

Tillagningen går till så här: Häll mycket vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar upp doppar du i svamparna i några sekunder. Ta upp dem och skär dem i bitar på samma sätt som du skulle gjort med nyplockade. Lägg dem sedan i en stekpanna och förväll dem tills bara något vätska återstår. Bryn sedan svampen i smör eller något annat onyttigt. Resultatet går knappt att skilja från färskhanterade.

0

Karin Z, Västerås

19 nov 2006 kl. 12:49

Antecknar!!!
KJ jättebra
Kantareller nja, inte lika bra

Tack!

Måste provas nästa år.

Har du provat färskfrysning med andra sorter? Trattkantareller? Taggsvamp? Blodriskor? Kremlor?...

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?