Visst är detta trattkantareller.
Karaktäristiskts är de åsar som finns på undersidan och går ned och försvinner mot stammen. Hålet som löper från kronan ned i stammen är också ett bra kännetecken.
Mitt råd är att alltid vara nogrann vid rensningen. Kolla varje individ för sig och riv gärna itu dem. Det är ju så att trattkantareller växer i stora bestånd och det är lätt att plocka lite för snabbt. I lokaler där trattisar trivs finns inte så sällan spindelskivlingar som är ganska lika men de saknar alltid hålet mot stammen och har vanligen en toppformad krona.
Håller med om vikten av att vara noggrann vid rensningen. Jag har ätit trattkantarellsoppa (svampen plockades ej av mej) och drabbats av akuta (men inte så allvarliga)förgiftningssymptom. Övriga konsumenter av soppan blev inte sjuka. Eftersom den innehöll hela svampar fick jag förmodligen det enda exemplaret av icke trattkantareller som slunkit med vid rensingen.
För övrigt har jag ätit trattisar minst 100 gånger utan att bli sjuk, så det var inte en överkänslighetsreaktion.
Någon annan som upplevt samma sak?
Ja, åtminstone de flesta. Bilden är ine speciellt tydlig, men det ligger en med hatten mot bortre sidan av påsen och lite till vänster om mitten som ser lite skum ut. Kolla varje svamp noga.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.