Efter stormen Per var vi strömlösa i fem dagar. Vi hade den extra frysboxen i källaren full av Karl-Johansvamp och kantareller.
Hur fort blir svampen förstörd?
Först öppnade vi inte frysen på två dygn, för att hålla kylan så bra som möjligt. Sen fick vi tag på ett bensindrivet litet elverk, som vi använde för att bl a driva datorerna så vi kunde jobba. Men vi drog också en extra sladd ner till källaren och frysen där och samlade alla frysvaror i den frysen. Svampen var då upptinad men jag lät den ligga kvar. Elverket fungerade fem timmar i sträck och när vi var tvugna att åka bort de sista två dagagarna av strömavbrotet, blev frysen åter utan ström. När vi kom hem var svampen inte helt upptinad. En del helt frusen.
Är det någon som vet hur detta kan ha påverkat svampen?
Har den blivit hälsovådlig eller kan man fortsätta äta den?
Hej Carin!
Tyvärr anser jag att du ska slänga svampen om den har varit till stora delar upptinad och sedan infryst igen. Samma sak gäller så gott som alla livsmedel såsom kött, fisk och grönsaker. Det kan i värsta fall sluta med allvarliga sjukdomstillstånd.
Däremot tror jag att det finns stora möjligheter att få ersättning från ditt försäkringsbolag om du kan bevisa att din svampskörd har blivit förstörd.
Hälsningar
givetvis skall du testa en av förpackningarna innan du kastar det hela. ta nåon av dem som varit mest tinade och steg upp och provsmaka en liten del. själv har jag många gånger fryst om såväl kantareller som karljohan då jag tagit fram för mycket ur frysen. det där med att man inte får frysa in tinat kött på nytt anser jag vara en skröna. ser maten fräch ut och inte har någon onormal doft så är det ingen fara.
Hej igen Carin!
jag är beredd att ändra mig och ge per d delvis rätt. Livsmedelsverket säger så här:
Svamp som har varit fryst och tinad under max ½ dygn går att återfrysa OM:
den har varit infryst förvälld eller färsk.
Detta gäller INTE svamp som är infryst tillsammans med matfett.
Tack för hjälpen, Bengt. Det var klara besked. Förvälld, ja. Matfett, nej. Sen var det det där med tiden. Där är jag mer osäker. Vi provade en förpackning i en gryta, så den fick puttra en bra stund. Det var i alla fall ok. Det är ju betydligt sorgligare att kasta 15 kg Karl-Johan än kycklingfiléer och köttfärs.
Eftersom svamp är fettsnålt och den kommer att tillredas under lång tid så skulle inte jag slänga den. Men köp en tork till nästa år då sparar ni el och utrymme. Svampen blir godare och håller nästan obegränsad tid. Mina 30 kg rums i två 5-liters glasburkar. En annan fördel är att jag bara behöver ta det som går åt.
Jag reste med mina frysta karljohan ( frysta i eget spad)i 8 timmar och stoppade dom in i kylen på söndag kväll. Idag är det onsdag. Den luktar bra fortfarande. Jag hade oxå fryst lite karljohansoppa som jag åt upp igår, vilket funkade bra. Vad tror ni den ipptinade svampen, kan den funka att använda?
Är fryst karljohansoppa mer hållbart än karljohan fryst i eget spad?
Tack tack!
Anna
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.