0 3442 visningar

8 svar

blek taggsvamp smakade illa!

Christine

3 sep 2005 kl. 12:42

hej, jag har hört att blek taggsvamp skall vara en god matsvamp. Således -jag plockade ganska mycket och provstekte sedan i smör hemma. Det smakade illa med en frän och besk eftersmak. Jag undrar nu om jag har gjort fel på något sätt ?  Hur kan detta någonsin vara en god matsvamp? Är väldigt nyfiken på förklaring.

0

Elle

3 sep 2005 kl. 16:22

Hej!Du kanske råkade förväxla svampen med “rödgul taggsvamp”(Hydnum Rufescens). Den rödgula taggsvampen kan vara ganska lik den bleka speciellt om hatten bleks av sol eller regn.Den rödgula taggsvampen måste nämligen förvällas, har jag för mig i alla fall!Den anses även som matsvamp vara mindre värd än den bleka taggsvampen.

0

Karin Hedén

4 sep 2005 kl. 01:40

Hur växte svamparna? Jag har också råkat ut för besk blek taggsvamp. Den har då vuxit mycket fuktigt och som jag tror i sur mark. Är det då litet äldre, större exemplar kan särskilt den tjockare fotdelen ha tagit smak.

0

Jörgen

4 sep 2005 kl. 20:43

Mina bleka taggsvampar smakade också rejält beskt. Jag fick rådet att skrapa bort taggarna, eftersom det mesta av det beska kan sitta där. Dessutom blir det väl även mindre “grötigt” utan taggarna. Jag har dock inte provat igen, men jag ska…

0

Jolon

5 sep 2005 kl. 19:56

Okey, , jag vet inte vad ni har hittat men dom jag har hittat växer bland kantareller och/eller är svåra att skilja från kantareller som är solblekta, , låter lite grand som som taggisarna som elle beskrev, , hmm kanske är dags att köpa en svamp bok(hur var det nu, , har champinjoner vita eller bruna skivor tja jag testar) ;)

0

Cobran

6 sep 2005 kl. 16:19

Tror inte det är nåt annat än blek taggsvamp hon plockat.
De blir med tiden tämligen beska. Jag har som regel att undvika de största exemplaren, speciellt om de stått länge.
Sen har jag för mig att det är de thjocka beska fötterna som är beskast…?
Generellt sett smakar ju unga färska svampar bäst ochh man bör ju även tillaga dem direkt vid hemkomsten. Ska det sparas så förväll och frys in!

0

Joakim

9 sep 2005 kl. 08:35

Fick också tag på beska bleka taggsvampar i förra veckan. Så med gårdagens skörd testade jag några av tipsen här och skrapade bort taggarna samt tog någon cm mer på foten och det gjorde susen. Suveränt goda fastän de var rätt stora och troligtvis äldre.

0

H-G

9 sep 2005 kl. 09:27

Jag tycker Rödgul taggsvamp duger gott att äta oförvälld.
Men den är inte lika delikat som den bleka och växer ibland helt brevid varandra. Ibland verkar det t o m som det finns övergångformer, blandningar. Möjligtvis kan det vara så att de korsats, eller parat sig på något sätt… Jag har råkat ut för rejält beska ex också.
I vilket fall som helst, skrapar jag alltid bort taggarna där det går.

0

Johnny

9 sep 2005 kl. 12:16

Kan bara instämma med flera, har i princip slutat plocka taggsvamp sedan jag råkat ut för beska upplevelser.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone