hej, jag har hört att blek taggsvamp skall vara en god matsvamp. Således -jag plockade ganska mycket och provstekte sedan i smör hemma. Det smakade illa med en frän och besk eftersmak. Jag undrar nu om jag har gjort fel på något sätt ? Hur kan detta någonsin vara en god matsvamp? Är väldigt nyfiken på förklaring.
Hej!Du kanske råkade förväxla svampen med “rödgul taggsvamp”(Hydnum Rufescens). Den rödgula taggsvampen kan vara ganska lik den bleka speciellt om hatten bleks av sol eller regn.Den rödgula taggsvampen måste nämligen förvällas, har jag för mig i alla fall!Den anses även som matsvamp vara mindre värd än den bleka taggsvampen.
Okey, , jag vet inte vad ni har hittat men dom jag har hittat växer bland kantareller och/eller är svåra att skilja från kantareller som är solblekta, , låter lite grand som som taggisarna som elle beskrev, , hmm kanske är dags att köpa en svamp bok(hur var det nu, , har champinjoner vita eller bruna skivor tja jag testar) ;)
Tror inte det är nåt annat än blek taggsvamp hon plockat.
De blir med tiden tämligen beska. Jag har som regel att undvika de största exemplaren, speciellt om de stått länge.
Sen har jag för mig att det är de thjocka beska fötterna som är beskast…?
Generellt sett smakar ju unga färska svampar bäst ochh man bör ju även tillaga dem direkt vid hemkomsten. Ska det sparas så förväll och frys in!
Jag tycker Rödgul taggsvamp duger gott att äta oförvälld.
Men den är inte lika delikat som den bleka och växer ibland helt brevid varandra. Ibland verkar det t o m som det finns övergångformer, blandningar. Möjligtvis kan det vara så att de korsats, eller parat sig på något sätt… Jag har råkat ut för rejält beska ex också.
I vilket fall som helst, skrapar jag alltid bort taggarna där det går.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.