jaha, så har jag ätit Guldtofsskivling, en svamp som gäller för att vara ätlig i tyska böcker, och som säljs på torgen i tallin, svampen hade smak, men jag vet inte om jag skulle leta efter den speciellt, passar kanske i en svampblandning , men hur det är så gillar vi inte samma smaker allihopa. jag åt 4 st. svampknoppar, och efter det har jag ätit kräftor me tillbehör, mår på inget sätt illa. är det någon annan som prövat, låt mej få veta det i så fall
Tack för denna diskussion! Jag läste för en tid sedan om gyllenskivlingen på detta forum, men det var oklart huruvida den var ätlig.
Har hittat dem en gång och tyckte de såg läckra ut, men de färgade av sig och färgen luktade inte gott, så jag kastade dem redan i skogen.
Hittar jag fler ska jag pröva deras matvärde, nu när jag vet vad det är för filurer.
Vackra var de i alla fall!
Jag hittade ett par bestånd av den här vackra svampen kring Uppsala för ca tio år sedan och i fjol flera bestånd strax söder om Östersund.
Den lär ha god smak och lär vara en umärkt matsvamp, men vissa experter varnar för att alla inte tål den. Pelle Holmberg skriver att utvuxna exeemplar innehåller blåsyra (i må mängder) och där jag hittat den kan jag vara nästan säker på att det dumpats kemiskt avfall, exempelvis bensin.
Jag tror att den kan ätas och uppskattas av flertalet människor - men jag gör det inte på grund av den troliga kopplingen till kemiskt avfall.
Åke Bergkund, Brunflo
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.