Henrik kanske borde ha varit lite tydligare i sitt upprop om Lyophyllum-arterna och berättat vad han har för avsikt att göra med dem, för det var väl inte bara “shimeji” som var intressant..?
Jag vet inte om våra tuvade Lyophyllumarter i tallskog ännu är analyserade och jämförda med den japanska shimeji (som också sägs förekomma både med ek resp. tall).
Det har rått ganska mycket osäkerhet ändå kring artkomplexet (conglobatum/fumosum/aggregatum/decastes/loricatum och nu shimeji också). Har vi t.ex. olika arter i tallmarker resp. ekskog? Går det att urskilja arterna på färger eller tjocklek på broskskiktet i hatten?
Hur ligger det till med skillnader i DNA?
Förresten, Lill! Din kamera är inte alls värdelös, se bara till att den fokuserar på svampen istället för bakgrunden. Den är ju hur skarp som helst.
Har du inget makroläge på kameran, så får du prova att öka avståndet, en dm kanske. Ta flera bilder med olika avstånd, det kostar inget extra att prova sig fram.
Karl S: Titta i länken så får du en förklaring.
http://www.svampkonsulent.se/www/upl/files/shimeji_3233_125.pdf
Nej. det är nog inge fel på kameran. Det är nog handhavandefel. Försöker med olika inställningar, men jag har inte lyckats än. Ska fortsätta försöka.
Kan inte utifrån några av svaren säga att jag fått klarhet i om det är Lyophyllum jag hittat.
Jag får väl om inte annat vänta tills de har tittat på den på riksträffen. Skickade några exemplar med nån som skulle dit. Hoppas bara den håller sig till då.
Skulle vilja försöka smaka på den. Vågar jag det?
Irene!
Jag vill ha in ett antal Lyophyllumarter för DNA-analys! Jag har preliminärt två frågeställningar: 1) Finns L. shimeji i Sverige? Om så är fallet är det en tidigare icke funnen art för landet eller finns den redan som felbestämd kollekt? 2) Vilka lyophyllumarter uppträder på tallhedar och är dessa arter taxonomiskt väldefinierade?
jag skall imorgon fredag åka till min handledare Ellen Larsson i Gbg för att diskutera huruvida jag skall omarbeta, snäva in eller utvidga frågeställningarna. Jag mejlar gärna mitt utkast till projektplan om du är intresserad!
Jag har även varit i kontakt med Mikael Jeppson för att få med en stencilerad efterlysning på SMFs svampvecka.
Tack för info, Hernik ;-)
Jag är nöjd så, tänkte bara att det kunde vara bra att få ett förtydligande om att annat än “shimeji” var intressant att samla in, t.ex. Gunhilds eventuella semitale..
Om jag hittar något av intresse (har inget på lager tyvärr), kommer jag givetvis att samla kollekter - jag hör av mig i så fall.
Karl S: Det verkar mycket svårt att uttala sig om subtila färgskillnader för en okänd svampart endast utifrån att jämföra två bilder.
Jag har hittat kantareller som varit alltifrån närmast kycklinggula till djupt orange. Hade jag bara att jämföra två olika bilder av dem för att göra en artbestämmning vore det mycket svårt för mig att vara säker på att det vore samma art.
Tilläggas ska också, för tydlighetens skull, att så vitt jag vet uppvisar väl de flesta svamparter färgskillnader från exemplar till exemplar.
Har man funnit en art ett flertal gånger och hållit den i sin hand lär man sig ju att känna igen dessa färgskíllnader. Utifrån jämförelse melllan två bilder (varav en suddig i detta fall) av en okänd art känns det synnerligen svårt att kunna uttala sig om det är en viss art eller ej.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.