Försöker varje år att lära mig det där med kremlor, men varje år ger jag upp, fattar inte hur man ska göra ! Alla säger att det är lätt eftersom man kan smaka sig till om dom smakar starkt eller ej, men jag tycker ändå att det är svårt at fastställa vad det är för sorter. Någon som känner sig säker?
Till Mia: Du behöver inte känna dig så uppgiven. Kremlor är svåra, och det finns ingen som kan dem alla. Försök först att lära dig de godaste: Sillkremlorna, kantkremla och mandelkremla. Gå sedan vidare med tegel-, gul- och vinkremlan. Undvik att smaka på småväxta kremlor med kritvita skivor, de är ofta skarpa.
Till Annika: Ju mer man lär sig desto mindre kan man, och jag har kommit till det stadiet att jag inte ens kan artbestämma en mandel- eller vinkremla längre, men tanken din var god så jag tar det som en komplimang :-)
Jag ger ofta också upp när det gäller Kremlor. Smakar man på en skarp så är det kört för den dagen om det inte finns en massa blåbär att svalka munnen med. Hittar man en mild, så är den nästan alltid maskäten. Tegelkremlan brukar åka med i korgen, det är den enda om jag inte hittar någon gul förstås.
Annika
Det finns mycket sillkremlor just nu i stockholmstrakten. Har aldrig hittat så mycket som i år… Främst de som är olivbruna i hattfärgen:
http://svampguiden.com/div/temp/sillkremla_01.jpg
Gör så här för att hitta en sillkremla:
1. Titta efter kremlor med dova och jordnära färger i rödbrunt och olivbrunt. Ofta är de mörkare mot hattmitten. Har hatten klara färger i rött, grönt eller gult är det förmodligen ingen sillkremla.
2. Bryt av den nedre delen av foten, och tryck med tummen i svampköttet. Är det en sillkremla som du har hittat så färgas snart köttet gulbrunt:
http://svampguiden.com/div/temp/sillkremla_03.jpg
Det är inte alltid en jättetydlig färgförändring, men den är märkbar. Hela foten blir såsmåningom gulbrunfärgad efter att man har tagit på svampen:
http://svampguiden.com/div/temp/sillkremla_02.jpg
Sillkremlor doftar räkskal, märkbart speciellt hos äldre ex. Hos färska ex. ute i skogen känner man sällan doften, men den brukar framträda efter en stund inne i stugvärmen.
Det finns flera olika arter sillkremlor och de går i många olika färger. Dessa hör till de allra läckraste svamparna, väl värda att lära sig!
Roligt att höra att de är på gång nu. Jag älskar sillkremlor, men tycker att det har varit så klent av dem detta annars så givande svampår. Hoppas att de kommer igång även norr om stan.
De sillkremlor jag plockar (*) har en speciellt formad avslutning på foten, som jag inte sett på andra kremlor. Det är som en valk, som om svampen tryckts ner lite mot marken och “sittfläsket” buktar ut lite på den. Ganska subtilt, men för mig en bra karaktär. Köttet i foten har en rätt speciell finporig “svampighet” också.
*) vet ej hur det är med ren- och eksillkremla som jag aldrig plockat.
Till Erik: Den där karaktären med “sittfläsket” på fotbasen hos sillkremlorna har jag inte tänkt på, men när du säger det så vet jag precis vad du menar. Det syns ju faktiskt även på fotot i mitt förra inlägg.
Sen om denna karaktär uteslutande är typisk för sillkremlorna vet jag inte, men det var en rolig iakttagelse.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.