Fnösktickan har använts som myggmedel. Röken från en pyrande ticka håller myggen borta. När du är ute och fiskar och har fikapaus så lägg en ticka i elden och håll myggen borta.
En äldre man har berättat för mig från sin barndom att han arbetat som “getarpojke”. Man hade då hästarna på skogen mellan vinterarbetet och fram mot sommaren. Man samlade fnösktickor som till kvällen eldades i brasan. Hästarna kände röken från tickorna och samlades till kvällens vila och de slapp då delvis den besvärliga myggen. Pojkarna hade också använt rörlagret från tickorna, skurit ut cigaretter och sen det torkat tagit sina första bloss.
Det skulle man kunna pröva, fnösktickor finns det ju gott om. Jag undrar hur man gjorde “tyg” av fnösktickor, har sett bilder här på svampguiden på hela dräkter av fnöskticka. Bankar man ut fnöskedelen av tickan eller skär man den i skivor och bankar ut dem? Skall de blötläggas först? Det är bara om de skall användas för att göra upp eld som de först skall kokas i asklut, har jag för mig.
Intressant.
Jag trodde att man kanske gjorde någon sorts salva av tickan och smorde in sig.
Det vore intressant att prova som myggmedel men jag låter nog bli halsblossen.:)
Buffy:
Jag hittar inga bilder här på forumet om dräkter av fnösticka.
Kommer du ihåg var eller när du såg dem?
Hej!
Angående fnösketickans användningsområde, se bifogade länk.
Mvh
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.