Hamnade på Wikipedias sida om svavelticka igår och där kan man läsa följande något märkliga uppgift:
“Svampen behöver tillagas, i tveksamma fall efter förvällning, eftersom nyare forskning visat att svavelticka är svagt giftig och hallucinogen som rå.”
Man refererar bl.a. till Klas Tickboken. Men där står inte ett ord om detta, ivf inte i nyutgåvan, Stora svampboken.
Har aldrig läst eller hört detta förut. Är det sant? Och om så, försörs verkligen giftet vid tillagning?
Jag kan inte svaveltickan särskilt bra, jag har nog bara sett den en gång, så jag är absolut ingen expert på området, men lite googlande gav det här:
http://academic.evergreen.edu/projects/mushrooms/phm/s66.htm
Som jag förstår den informationen finns det flera liknande svampar varav någon kan ge otrevliga effekter. De beskriver också en variant, Laetiporus gilbertsonii, som ska leva på eukalyptus, och i wikipedia verkar de tycka att det är samma svamp(?). Svårt att veta om källan är pålitlig, hoppas att du får svar av någon mer kunnig.
Tack för svar. Så kan det ju vara förstås, att den blandas ihop med närstående arter.
Är väl inte jätteviktigt, men jag blev nyfiken på sanningen när det verkade som referensen till Klas bok inte stämmer (har den ursprungliga Tickboken på CD, men hittar den inte så jag kan kolla om det står något där).
Nä, kanske inte viktigt, men intressant! Dels för att jag såg den första gången nu under sommaren, ett imponerande exemplar, och dels för att jag har förstått att den är en populär matsvamp i vissa länder. Kanske hallucinogenerna som gör den så populär… :-)
Wikipedia är väl ofta bra, men inte alltid. Klas är nog en mycket bättre källa!
Ha ha! Ja, säkert är det så. Det är väl i de länder den äts som de har upptäckt hemligheten och den håller de tyst om. :-P
Ja, det var det jag tyckte också, men blir nyfiken och vill veta. Svenska Wikipedia är ju inte en helt tillförlitlig källa.
Jag har aldrig sett någon svavelticka alls. Men visst, hittar jag en, klart att jag vill smaka! Och helst stanna kvar på jorden då då. :-)
Måste tillstå att jag äter champinjoner råa (köpe bara dock). Och ibland äter jag torkade trumpeter och trattisar som chips. Med smör på. ;-o)
Men knarksvamp vill jag nog helst inte äta alls. Tycker sånt är obehagligt.
Ja just det, ibland står det att den ska förvällas. Det kanske man ska. När man väl hittar nån.
Ok så vart rönet kommer ifrån är klart.
Tickboken 2003.
Då återstår 3 bitar; Hur har man kommit fram med senare rön om att den skulle vara hallucinogen som rå?
Vad heter ämnet som verkar hallucinogent?
Har samma test/process även gjorts på tillagad svavelticka?
Är det någon som kan svara på en eller flera av dessa frågor alt. har någon spaning om vart jag kan vända mej för konkret information angående detta?
Jag tror Klas Jaederfeldt är rätt kontaktbar. Kanske värt ett försök?
http://www.jaederfeldt.com/klas/?OpenItemURL=S000BA9B1
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.