Jag har också försökt hitta lagtext om detta, men förgäves.
Livsmedelsverket rekommenderar inte stenmurklan, d.v.s. den finns inte med i den rätt digra listan över “lämpliga” matsvampar. Ansvaret ligger på den som saluför (även producerar eller importerar) andra svampar, att de är lämpliga att äta.
Citat: “En förutsättning för att svampar får saluhållas till konsument är att den som saluhåller svampen med säkerhet kan avgöra dess art och att den är lämplig för konsumtion.”
Att livsmedelsverket avråder från konsumtion av stenmurklor, betyder tyvärr inte samma sak som ett förbud att sälja dem.
Livsmedelsverket har dessutom ingen rätt att lagstifta eller ens skriva förordningar på eget bevåg, utan är bundet till EU:s lagstiftning.
Min tolkning är, att det inte är förbjudet att sälja stenmurklor förrän det finns ett prejudikat, d.v.s. någon bevisligen har skadats av produkten och den som har salufört den har fällts för det vid en rättslig prövning.
Förteckning över svamparter som bedömts som lämpliga matsvampar:
Kantarell
Blek kantarell Trattkantarell
Rödgul trumpetsvamp
Svart trumpetsvamp
Blek taggsvamp Rödgul taggsvamp
Fårticka
Smörsopp
Sandsopp
Grynsopp
Brunsopp
Sammetsopp
Karljohan
Rödbrun stensopp Aspsopp
Tegelröd björksopp m.fl. (Leccinum spp)
Scharlakansröd vaxskivling
Sotvaxskivling
Frostvaxskivling Ängsvaxskivling Blåmusseron Höstmusseron Streckmusseron Vårmusseron
Stolt fjällskivling
Odlade former av Trädgårdschampinjon Ängschampinjon
Odlad Föränderlig tofsskivling
Rynkad tofsskivling
Tegelkremla Gulkremla
Vinkremla
Kantkremla
Sillkremla
Mandelkremla
Blodriska
Tallblodriska
Mandelriska
Toppmurklor
Ostronmussling
Shiitake
Men det är ju som sagt bara rekommendationer..
Usch ja, vintern - i Västerbotten såväl som i Småland - är väl inget annat än en enda lång transportsträcka mellan svampsäsongerna. Det är enbart därför jag brukar plocka och äta lite murklor på vårkanten. En gång om året blir det.
När hösten äntligen kommer, så räcker inte tiden till..
Senaste säsongen hann vi i alla fall få ihop ett bra vinterförråd av rynkad tofs, blek taggsvamp, kantareller, fårticka, karljohan, goliatmusseron och torkade trattisar.
Men upptäckten i höstas av den vackra tallheden som var översållad av bl.a. goliatmusseroner och gråtickor, var nog det mest minnesvärda, en upplevelse som man kan leva en hel vinter på.
Läste med stor intresse inläggen om stenmurklor och kunde inte låta bli att kolla SLVs föreskrifter. Som kock måste jag nämligen ovillkorligen rätta mig efter SLVs förordningar vad gäller hantering av livsmedel.
Enligt SLVs nyhetsbrev 2003 05 27 är det inte tillåten att sälja torkade stenmurklor till enskilt konsument.
Det finns ett prejudikat på det. Ett svensk företag
hade sökt dispens på att sälja torkade stenmurklor efter att man avgiftade dessa på kemiskt vis men det blev förbud mot detta.
SLV följer alltså EU bestämmelserna vad betr. torkade stenmurklor.
Gå in på http://www.slv.se och sök under stenmurklor.
Min tolkning är att det är förbjuden att sälja torkade stenmurklor till kosument men är de avkokta enligt föreskrifterna då är det tillåten.
Det är också tillåten att sälja både färska och torkade stenmurklor till grönsaksgrossister och restauranger.
Hälsningar
Dieter
Hej Lasse.
Av eget intresse var jag i kontakt med Hälso- och Miljöförvaltningen här i Stockholm. Denna myndighet är ansvarig för övervakningen av att Livsmedelverkets föreskrifter och förordningar följs på Restauranger m m.
De är även ansvarig för övervakning och kontroll om handel med svamp. Enligt denna förvaltning är det inte tillåtet att sälja färska eller torkade stenmurklor till enskilda konsumenter, dvs via dagligvaruhandel. Det är dock tillåten att sälja, enligt föreskrifter avkokta eller konserverade stenmurklor, till enskilt konsument.
Den som säljer sådana produkter har det fulla ansvaret för dessa produkter.
Det är också tillåtet att sälja färska, avkokta eller torkade murklor till grossister som leverera till restauranger eller att plockaren sälja direkt till restauranger med motivering att kockar förutsätts har grundlägande kunskap om hur stenmurklor skall behandlas. Mer info kunde jag inte få fram men du kan ta kontakt med Hälso- och miljöförvaltningen på din bostadsort för information.
Hälsningar/Dieter
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.