Den här tråden kan finnas till för att tipsa om kombinationer mellan svamp och annan mat och dryck som ger himmelska kombinationer.
Jag kan börja med en liten amuse jag gjorde för en tid sedan. Jag tog champinjoner (den vanliga butiksvarianten), skar tunna skivor med en riktigt vass kniv, och stekte hårt i smör så att svampen blev rejält brynt.
De nötiga smakerna som kommer fram då passar fint till både sherry och madeira. Dock föredrar jag en aning sötma till svampen. Därför valde jag amontillado-varianten av sherry. Jag brände av några matskedar av en sherry-madeira-blandning i en kastrull, och gjorde en krämig sabayonne på vätskan. Denna smaksattes med brynt smör.
Jag kan lova er att kombinationen var av karaktären 1+1=3. Om jag haft gräslök eller ramslök i närheten hade det funkat förträffligt till, superfint skuret och strösslat över.
En sån här tråd faller mig i smaken peter.
Jag älskar färska champinjoner, främst smörstekta med salt o peppar. I det skicket kan de användas till mycket. Men du! Om du får tillfälle, prova det du beskrev ovan fast med ung Karl-Johan! Skulle inte förvåna mig om du då får 1+1 till 4. =-)
Är helt inne på din linje med lite söta kraftiga såser. Madeira är en höjdare men min personliga favorit är Porterstek. Tillsätt gärna ett par extra matskedar svartvinbärsaft när köttet kokt färdigt och det är dax att göra sås. Mums
Hårt stekta Champinjoner alltså...
Din glassås låter mycket spännande Norma!
En av mina favoriter:
- Smörj en långpanna med smör.
- Skär ung Karl-Johan i 4-5mm skivor och sprid jämnt i pannan.
- Sätt in i ugnen.
- Skär rejält med vitlök i 1mm skivor.
- När det börjat “puttra” i svampen sprider man i vitlöken samt ett par rejäla smörklickar, salt o vitpeppar.
- Stek tills svampen är gyllenbrun och fast på ytan.
Se till att alla svampskivor är lika tjocka. Annars blir en del förkolnade innan andra är genomstekta.
Kan hårt stekta avnjutas som chips med kall öl, eller något försiktigare stekta som tillbehör till kött eller fisk.
Nu ska vi bara se hur länge det dröjer innan man blir bryskt hänvisad till receptavdelningen. :-)
Peter, är du gift? *jag skojar*
Så otroligt gott det låter, och vilken bra tråd att starta. Vi plockar ju ändå svampen för att äta den och alla smaktips man kan få är ju bara bra.
Kan tipsa om en god champinjonsallad:
Tunt skivade färska champinjoner marineras i olivolja, citronsaft, salt o peppar tills de blir lite mörka i färgen, sedan strösslar man över nyriven parmesanost och persilja.
(Går säkert att använda annan svamp, kanske KJ?)
Jag lever som jag lär och stänkte i amontillado i stekpannan som idag var belamrad med föränderlig tofs. Till handvevad pasta, förstås.
Ett hett tips är fisksås, av den thailändska varianten. Några droppar lyfter verkligen svampsmaken. Jag gissar att det är någon umami-kombination som är i farten. Precis som i den heliga treenigheten mjukstekt lök - fisksås - stjärnanis. Det händer nåt alkemiskt där.
Hej Dieter!
Jag är bara kock på fritiden och i mina drömmar. Men matintresset är väldigt starkt, liksom svampintresset.
Tack för berömmet dock, och jag får avslöja att jag har din och Pelle H:s bok i bokhyllan. Tips och råd om matlagning med svamp tas gärna emot här i tråden.
Efter dagens svamptur (strilregn under 4h) fick jag i alla fall med mig en del hem. Det blev några liter totalt, företrädesvis smör- och grynsopp, men även kantarell och några små men perfekta stensoppar. Svärmot på besök. Så vad göra?
Det blev tre rätter. Den första (för att hålla dem lugna) blev en bruschetta på stensopp. Tunna skivor, hårt stekt och så kasta med hackad vitlök de sista 20 sekunderna. Serverade på rostat bröd och toppat med olivolja.
Sedan en soppa på smörsopp. Tyckte att den milda karaktären skulle passa. Jag lånade från en Tina-soppa, och redde med getost. Men den behövde fyllas ut med något eftersom jag använde köpebuljong så det blev nån deciliter parmesan i också. Svamp och getost är en bra kombination, mycket användbar. Och med parmesan också blir det toppen.
Sista rätten blev en varsamt rörd risotto. Svampen kom i på slutet, som en smaksättning. Med god parmesan, lagom med smör och rätt teknik blir en risotto en tripp till himlen. Men för det krävs en bra buljong, vilket jag inte hade. Tallrikarna skrapades ändå, så jag tror det funkade.
Nu vill jag förstås höra vad ni gjorde med dagens fångst.
Svärmor och svamp…
Min kära mamma (84 år gammal) älskar svamp men börjar få svårt att smälta “hård” svamp som kantareller och trattkantareller. Vanlig “köpes"champignon och fjällskivling går däremot bra. Kanske att ha i åtanke om man vill eller inte vill bespara den äldre generationen magknip!
Det finns en modernare upplaga, se http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151843285
Här bumpar jag min tråd med en länk till Taffel.se:
http://taffel.se/artiklar/kryddguide-svamparnas-smakkamrater
Mycket användbar. Ta en titt, och fyll gärna på!
Svampcarbonara
Hittade bara några av varje svampsort så jag blandade. Blev otroligt gott. Fräste gul lök, kantarell, svart trumpetsvamp och K-J med salt, svartpeppar och färsk persilja. I med havregrädde och lät puttra en stund. Serverade med fullkornsbandspagetti och toppade med flingsalt och mer persilja. Himmelskt!
Jag tärnar rimmat bogfläsk, eller magert sidfläsk, fräser långsamt o länge med tex blodriska. Det ska steka så länge att fläsket mörar till sej, o svampen blir lite hårdstekt. Nykokt pasta,(papardelle är gott) blanda i hop allt, vrid rejält på svartpepparkvarnen, ta en rejäl slurk god olivolja, och servera men flagad parmesan eller pecorino o flingsalt. Very basic, very good!
Sabayonne - är det ägg, äggvita och socker som man vispar och sedan blandar med sherry/cognac el dylikt? Hur gör man?
Jag ÄLSKAR att laga mat och vill utöka mina baskunskaper med lite flådigare såser och fonder m.m.
Och jag VET att det kanske finns bättre forum för sånt, men här är så trivsamt.
Har fått så mycket recepttips så maken min kommer att bli så glad. Har haft total idé-torka i snart två veckor om vad vi ska ha till middag. Han älskar svamp, men inte att plocka. Nu har jag lite idéer om vad man kan göra med lite svamp, högrev, lök, vitlök, grädde, sherry, m.m. Ha en trevlig helg alla.
En sabayonne/zabaglione är en mestadels söt vispad/rörd äggkräm som man kan låna av även till det salta köket.
Man vispar ihop ca en matsked vätska till en äggula i vattenbad, tills krämen börjar tjockna, runt 65 grader. Ju ivrigare man vispar desto fluffigare blir den.
När den fått den konsistens man vill ha sätter man fort kastrullen eller skålen i ett kallt vattenbad och fortsätter vispa tills den svalnat något. Om den skall serveras kall kan man smälta i en flisa gelatin, då blir den lite stöddigare.
Om man värmer för hårt blir den grynig och då är det bara att kasta. Värmer man för lite får man inget fluff allt.
Jag testade ikväll att smaksätta blodriska med blodgrape, som jag spekulerade om i en blodrisketråd. Syftet var att matcha den lilla beskan som ibland finns i blodriska.
Stekte riskan hårt i smör, slängde i löne mot slutet. Rörde vid sidan ihop (färdig) majonnäs och några matsked blograpejuice. Blandade samman allt, till en slags sallad.
Det funkade förträffligt! I morgon skall jag blanda den med en sallad med någon beska i och testa som förrätt på smörstekt franska.
Här är ett intressant smakexperiment med sotvaxing, eller rättare sagt med vaxingens konsistens.
Det slår mig alltid att den läckra konsistensen upplevs som skivig i munnen, som riktigt färska skaldjur eller bra pilgrimsmusslor.
Jag tog sålunda en näve delad sotvaxing och sauterade i smör några minuter. Den skall inte ta färg eller bli krispig. Sedan slog jag på ca en halv deciliter skaldjursbuljong som jag gjort på Touch of taste-fond, den gillar jag bäst av de färdiga fonder jag smakat.
Sedan fick buljongen koka in i svampen. Avsmakning med salt och peppar.
Resultatet tycker jag är nästintill sensationellt. Det känns som om man äter något ruskigt dyrt och exklusivt. Underbar munkänsla.
Gör en variant som amuse och låt era gäster gissa vad de äter… : )
En soppa på sotvaxing tillredd på ungefär samma sätt borde vara en höjdare. OK, bara att ge sig ut i skogen igen…
Jag är hyper allergisk mot skaldjur, men “konstigt nog” klarar jag de flesta skaldjursfonder samt ABBAs fiskbullar i hummersås (som jag har en knäpp fäbless för sedan barn) vilket bör innebära att jag skulle klara en sån här rätt…alternativt göra den med “kräftspad” det är just konsistensen som jag saknar..varför har jag inte tänkt på svamp som ersättning….
För att göra en lång historia kort: jag gjorde en “öppen” lasagne i helgen, på en gräddig stuvning på svarta trumpeter och en skvätt madeira. Egenkavlad pasta i riktigt tunna kokta sjok som varvas med stuvningen och parmesan, direkt på tallriken.
Det intressanta var det som låg i botten på tallriken. Jag hade gjort en enkel tomatkompott på körsbärstomater, tomatpure, olivolja, vitvinsvinäger och dragon. Dragonen tänkte jag skulle möta den där djupa mörka aromen i trumpeterna, och syran skulle bryta av så det hela inte blev för jolmigt.
Mycket lyckat blev det. Dragon - tomat - svart trumpet är definitivt en ny kombination för mig som skall utforskas vidare.
Se ovan för själva grundidén: en lasagne i tallrik med en tomatkompott i grunden och varvat med lasagneplattor och svampsås.
Den här gången blev det trattkantarell och rödgul trumpetsvamp, och jag dopade tomatkompotten med timjan.
Att jag inte tänkt på det tidigare. Att ge fan i att krydda svampen för mycket, och istället lägga svampens smakkamrater i ett annat “lager” på tallriken.
Svärmor och sambo skrapade tallrikarna, och svärmora gick på kastrullerna efteråt.
Bjöd också på “sallad” på urlakad saltad pepparriska. En röra var riska, gräddfil, rödlök och timjan. Skulle ha skippat timjan. Den andra riska, saltad avrunnen gurka och gräddfil. Lite syrad gurka hade gjort susen.
Nåja, nu vet jag att jag skall börja plocka pepparriska i större omfattning i alla fall.
Fyllde i går stora svarttrumpet med ricotta/mozzarella crème med smak av lite vitlök och rosmarin…“satan i gatan” vad bra det blev…
Sköljde dem, lät torka upp, penslade med olja, fyllde, la på plåt, in i ugnen, tog ut när det bubblade…mummmmmmmma!
Men nästa gång ska jag låta fotet sitta under tillagning och ställa dem i en hög form “på foten”...
Du gör mig riktig glad med ditt matkunnande! Den här tråden är helt enkelt kanon, jag hoppas den får vara med länge!
Vad jag saknar är diskusionen om svampars egen smak. Exempel: svart trumpetsvampens finess är att den smaka högprocentig mörk choklad. Vad tycker du om detta ämne?
Det hoppas jag med, att tråden lever länge! Men jag är bara en glad amatör, så vi får hjälpas åt.
Intressant att jämföra smaken hos svart trumpetsvamp med riktigt mörk choklad. Jag har kallat den där riktigt mörka smak- doftkomponenten för “tryfflig” i brist på något bättre. Där finns också en liten diffus ton av dynga.
Dynga?
Javisst…jag var ute och promenerade i min lokala skog häromdagen och klev rakt in ett stråk med doft från svart trumpetsvamp. Jag var helt säker! Hoppade av stigen och tittade i varenda buske i närheten, men hittade inget. Plötsligt ser jag ett får stå och blänga på mig. Då inser jag att det är doften av fårdynga som lurat mig…
Att beskriva dofter är så svårt. Ibland är det enda man kan göra att berätta vad man förknippar en viss doft med, som i vinbranschen.
För vad doftar egentligen något? Stick ner näsan i en burk blåbärssylt, och dra in. Klart man känner igen blåbärssylt. Men vad luktar det, om man skall beskriva doften för nån annan? Speciellt för någon som inte kan tänkas dela referensramar med en själv. Helt plötsligt blir doften man var så säker på vag och beskrivningen flyr från en.
Nästa gång jag hittar svart trumpet (med tanke på torkan blir det väl först nästa höst) skall jag dra djupa sniffar och tänka på mörk choklad, och se om det klingar till i skallen!
Kul ;=)
Vad menade du med tryfflig, som vit eller svart tryffel eller avsåg du formen på en chokladbit och då “chokladen i den” ...hängde inte med riktigt. Jag tycker att den svarta trumpeten har en smak av mörk choklad och i bland nästan åt björnbär…
Jag kan inte dricka Syrah för även om det är det minsta i vinet känner jag en distinkt doft av kissblöja (obs jag har blöjbarn) och kan helt enkelt inte förmå mig att dricka det ;=)
Det här är en fantastisk bra tråd!
Den har onekligen en arom som matchas av få andra svampar. Muskot låter intressant, måste testas i vinter när den tas ut ur frysen med darrande händer.
Ett annat sätt är att “go with the flow”, inte motarbeta det tallskogiga i smaken utan löpa med den, och smaksätta med rostade pinjenötter och rosmarin. Bara som så, eller med knaprigt bra fläsk eller pancetta till.
Lätt förvälda selleriskivor med ostgrattinerad svampstuvning är smaker som gifter sig. Jättegott. Jag hade blandat trattkantareller med Karljohan. Var väldigt skepptisk när jag läste JAS recept på svampsoppa för knappt 1 år sedan men smakerna slår verkligen inte ut varandra utan förhöjer det hela. Tack för den kombinationen JAS.
Pinjenötter! Låter ju alldeles genialiskt, Peter! Det måste provas. Rosmarin stod jag faktiskt och funderade på i köket till middagens blomkålssvamp, men valde att köra på muskoten som smakade bra när jag stekte och stuvade som ett test tidigare idag.
Muskot blev det för jag tyckte lukten påminde om det, samt att jag såg det i en tråd här. Men det är nog mer åt terpenhållet ändå.
Efter tips gjorde jag en enkel gräddstuvning på min nya vän streckmusseronen, bara spetsad med lite sherryvinäger för att ta bort det värsta gräddjolmet.
En väldigt trevlig bekantskap. Precis som Brenko skrev så smakade den “mycket svamp”, och faktiskt så satt jag inte där och tänkte på Karl-Johan hela tiden? Konsistensen var mer krispig, men smaken satt som KJ.
Intressant…nu måste jag hitta fler så jag kan krydda som jag skulle ha kryddat KJ.
Instämmer någon om smaken?
(Doften, åtminstone i blött tillstånd, tycker jag inte alls var “mjöllik” utan drog snarare mot hav och ostron.)
Sherryvinäger kanske man ska skaffa sig då?? Gräddstuvning är ju alltid gott, men lite flottigt och som du säger, jolmigt.. Och tjatigt.
Angående smaken kan jag väl hålla med lite angående KJ, men streckmusseronen uppfattade jag som kraftigare än den mer finstämda KJ. Föredrar den lätt framför kalle. Streckmusseronen tyckte jag hade en sån där härligt brutal umamismak som gör att man bara vill ha mer och mer, en känsla som kanske inte är riktigt relaterad till själva smaken. Äh, glöm det, svårt att sätta ord på. :)
Dieter, alla kryddor dödar i stort sett allt om man överdoserar, eller hur ;=)
Muskot är väldigt gott i lagom dos på både blomkålsvamp & taggsvamp. Sen tror jag iaf att persiljan var avsedd som garnering ;=)
Torr sherry, råsocker, kikkoman, bitar av färsk ingefära, färsk vitlök samt lite sesamolja blandas, lägg ned munsbitar av blomkålssvampen och marinera den i några timmar. Ta upp låt rinna av, klappa dem lite med en kökshandduk, hetta upp matolja, fritera bitarna som du har doppat i uppvispad äggvita sedan majsmjöl med sesamfrån i. Fritera gyllenbruna. servera med en doppsås som du gör på samma ingredienser som marinaden (eller använd den) som har reducerats ned. Isbergsblad och mynta var gott till. (ät det som Nem)
Blev viss lite rörigt ;=)
Brenko, sherryvinäger är nåt man måste ha hemmavid. Lägg gärna några extra tior så att du får tag på en bra. Sherryvinäger är aromatisk och har en riktig nålstickssyra, men är ändå ganska rund i smaken. Den passar mycket bra med svamp, t.ex. för att bryta av gräddjolm.
Den är inte billig men förskräcks inte, den varar länge.
Streckmusseron är den enda svamp min hund har ätit rå! Tappar oftast lite svamp på golvet när jag rensar, och då kommer han och nosar utan att äta, men idag tuggade han i sig den!
För övrigt så får jag meddela att några stänk citron på stekt rödgul trumpetsvamp är perfekt!
Årajjt! Här kommer en riktigt dräpare :) Håll i er alla finsmakare och tafflare!
Jag hade kvar lite pastaskruvar från gårdagens middag. Dessa torrstekte jag i nonstickpanna (inget matfett) tills dess att de fått lite brun stekyta. I en panna bredvid hettade jag upp smör och öste i de frostvaxingar jag hittade på min lunchpromenad.
Saltade lite lagom och hällde över den stekta pastan. Äktenskap!
Hade varit fint med lite riven citron över men det hade jag inte. Vart smarrigt ändå. Lite fettigt kanske men det gör inget. Och ja, jag var vrålhungrig :D
Torrstekt pasta (som jag väljer att kalla det) får en smak av pannkaka. Med dessa välstekta små läckerbitar till blev det enkelt, men rackarns så gott.
(jag gör ofta såhär med restpasta och gör diverse olika såser till, främst tomatbaserade)
Jag hittade kanske 15 svampar och kom på mig själv med att bara dela dem, utan att ögna igenom efter larver. Den största svampen var lite saggig så den kikade jag igenom, och ratade. Tyder beteendet på snålhet, girighet eller hunger??? Jag brukar annars vara väldigt kritisk men helt plötsligt tänker jag “lite skit rensar magen”...
Jag vill njuta av varje svampsort för sig. Sillkremla behöver man bara salta lite. Jag tycker inte om blandsvamp med en massa kryddor, låt var svamp ha sin smak. Det är ju annat om man hittar så lite att man måste blanda flera sorter för att få till en macka eller soppa. Då kanske man måste ta till kryddor som curry. Men då hart ni tappat smaken av svamp.
Ser inte mycket ut för världen men det var, om inte umamigt, så urnamigt!
Det var lunchen.
Bild 2. Streckmusseronerna blev en liten aptitretare till middagen. Resten spars i kylen tills i morrn. Vet vet. Kanske KG kik förbi.
(först hoppade jag högt över de små i asken.. sedan hittade jag 4 av betydligt angenämare storlek och kvalitet)
Jag vet. Jag bara skryt å e glá!
En god fisksoppa med små fasta kantareller är oemotståndlig.
Vatten, potatis, lök, , morot,
ngn vit fisk, grönsaksbuljong (ej fiskbuljong) små fasta brynta kantareller, en skvätt grädde, en rejäl klick creme fraiche, salt, peppar och avslutningsvis sockerärtor och så kan man slänga i lite räkor av nåt slag också.
Själv föredrar jag att reda av soppan något för att få den rundare och krämigare.
Jag testade att göra min lasagne beskriven i tidigare inlägg men i “inverterat” skick, som tortellonis.
Nästan samma ingredienser, annan taktik. Pastan fyllde jag med trattkantareller och ricotta, men smaksatte inte speciellt. Det gjorde jag dock med tomatkompotten, som fick smaka ordentligt av timjan.
De kokta tortell…tor…pastasnäckorna svängdes snabbt med tomatkompotten.
Det finns mycket att göra med pasta och svamp, presentationen kan varieras, men tycket finns alltid där.
Inga nya smakkombinationer dock.
Gjorde en potatisgratäng häromdan.med potatis,blek taggsvamp och bacon.
stekte upp taggisar,gul lök och 2pkt bacon som varvades med potatis i en form.2-3klyftor vitlök,salt vitpeppar och lite muskot och till slut 5dl fet grädde…jälar va gott.
Och som sagt stek upp blek taggis,en klyfta vitlök lite rödlök,1-2tsk curry och 2dl fet grädde på mackorna.oxå himmelskt gott…
Jodå, jag läste Svampstaffs recept och fick en idé. Blek taggsvamp hade jag, bacon fanns, och jag var sugen på att göra nåt köttfärsigt.
Så jag stekte svampen, körde den fint i matberedare. Lade i rå bacon, körde igen. Nötfärs, körde igen. Smakade av med salt och peppar. Jodå, det blev en smakrik färs, som gjord för att fylla tortelloni med.
Så pastamaskinen åkte fram igen, lite yada-yada och resultatet ligger nu på en plåt i min frys. Riktigt goda, rustika och smakrika pastaknyten. Enligt min “blanda inte svampen med alla smakkamrater”-tes så skall jag servera dem med något salviasmakande, för att mota den rökta smaken.
Tid tar det. Och kul är det!
...har letat sig in på Taffels gästblogg. Den som vill får gärna ta en titt.
För balansens skull länkas till svampguiden från blogginlägget också, så jag inte blir beskylld för “spam” igen…
Nejdu! Min tunga kan svära som en riktig ane så barnatunga vill jag inte hålla med om.
Däremot rätt känslig.
Testade Tinas soppa på trattkantareller med getost i. 2ggr. Andra gången minskade jag getosten med 75% - då gick det ner.
Men inte utan olust.
Syltade trattkantareller ska jag prova. Nästa år.
Jag har syltad motaggsvampen och det är såååååååå gott alternativ till inlagd sill.
Jag tänkte på alla er gourmegommar igår. Jag såg på TV’n (för ovanlighetens skull den tiden). Hemma hos mig Halv 8. Är det någon som sett det programmet?
Man är 4 personer som bjuder hem varandra på middag och poängsätter varandras rätter (presentation och allt som ingår i en bjudning). Poäng 1-10.
I alla fall. Jag kom på mig själv med att vilja bju hem mig till ovannämda för det låter så j-a gott när ni sätter igång :)
..men haken är att jag skulle måsta bjuda en gång också..så där sprack liksom den drömmen.
Ville bara dela med mig av tanken. Det är faschinerande att läsa om era köksliga äventyr.
Jag har ätit sen middag ikväll! Nu börjar dessutom vinet göra verkan, så i min känsla av upprymdhet vill jag gärna upplysa alla här om hur bra sås på svart trumpetsvamp, rödlök, kryddpeppar, rosépeppar och muskotnöt gifter sig med mitt favoritvin Campo Viejo Reserva 2004!
Smaklig spis!
Jag offrade två påsar färskfryst KJ på Nils-Emils svampsufflé som kan hittas i den här länken:
http://recept.nu/1.36280/nils_emil_ahlin/svampsuffle_alggrasparfait_och_nobisdressing
Sufflén blev fluffig, och svampen smakade precis så nötigt och fint som jag hoppats på. Passa saltet bara.
Det var också ett experiment i svampförvaring. Tidigare brukade jag antingen torka eller förvälla/frysa min KJ. Nu vet jag att färskfrysning fungerar bra för att behålla konsistens och smak. Åtminstone ett halvår.
Jag testade att göra den i portionsformar, och de vill ha en sisådär 10-12 minuter i ugnen. Gör man i en stor form tar det betydligt längre tid, kanske uppåt 40 min.
Skeda en blandnig av skirat och brynt smör över, och du är i himmelen…
Jag hamnar i himmelriket av att läsa om sufflen… ska testa när mina körkompisar kommer! Hade tänkt laga en ostsuffle, men det här blir häftigare! Har dock ingen färskfryst svamp, jag testar med blötlagd! Älggräsglassen hoppar jag däremot, har smakat te på älggräs, inte gott!
Dags att väcka upp denna tråd!
Vårmusseronen är en ny bekantskap för mig för i år. Smaken när man steker den rakt upp och ner är väl sådär. Det är nåt som saknas, och smaken i sig är minst sagt speciell.
Jag tyckte att jag fick en känsla av torkad shitake och att den borde passa åt det asiatiska hållet. Lite experimenterande gav ett bra resultat.
Smörstek svampen i bitar i smör, ganska hög värme. När den börjar bryta samman och tappa vätska, lägg i finhackad vitlök. Innan denna börjar brynas, slå över några matskedar torr sherry eller kinesiskt risvin. Låt detta koka in ordentligt, det skall inte bli en sås. Smaka av med fisksås och några droppar sesamolja.
Det fungerade riktigt bra med den speciella smaken av vårmusseron, och jag tror nog att smakspektrat funkar på de flesta andra svampar också, i alla fall de som är mildare i smaken och mer lämpade som smakbärare än dominerande ingrediens.
Vad brukar ni göra med era vårmusseroner?
Vi äter mycket vårmusseron som vi plockar under minst 1½ månad under maj-juni, efter torrvårar istället en kortare period under september(-oktober). Jag föredrar den gräddstuvad till fläskkarré eller -kotlett. Smaken är är så kraftig att det för den snåle räcker med en liten sats vårmusseron till soppar med mera intetsägande smak, K-J,strävsoppar o.d.
Antonio Carluccio har ett trevligt recept i ‘The complete mushroom bok’: “Saint George’s mushrooms with scrambed egg and wild garlic.”
Jag vill inte tjuvpublicera receptet här, men det finns som sagt i hans fantastiska bok. Det finns INTE i “Galen i svamp”.
‘Wild garlic’ är ramslök!
Tack för tipset!
Jag googlade runt lite och såg att Jens Linder lutade åt senapshållet för att balansera smaken. Det låter rimligt i alla fall, skall testas.
Härligt med en svamp jag kan kila ut och hämta några liter av på några minuter. Är inte bortskämd med det annars.
Är det någon som torkat vårmusseronen? Vinner man nåt på det?
Årets första kantareller är nedlagda. Jag tog tillvara både det fruktiga och det peppriga, och förstärkte smakerna med korianderfrö resp. vitpeppar. Stekning i smör, hög medelvärme, ingen stekyta att tala om.
Det blev väldigt bra, men man kan nog jobba lite mer på det fruktiga. Pomeransskal? Berätta hur ni får ut max av era kantareller.
bump
Vad gör ni med era kantareller? Har ni utvärderat alla möjliga kombinationer och kommit fram till att smörstekta med salt, vitpeppar och schalottenlök är det optimala, eller har ni bara inte vågat släppa fantasin lös?
Allt som funkar är bra! Tala om hur ni gör med dem för att få ut max.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.