Kan någon av er som hittar svart trumpetsvamp ta några bilder och visa hur det normalt kan se ut där de växer - alltså inga macrobilder på svampen.
Jag bor i vä: värmland så det gäller inte hasselmark och liknande utan bland- asp- eller granskog som ni nämner. Vad trivs de i? Gräs, mossa, löv, ris eller öppet o fint, nära träden eller hur som helst??
Jag vet som sagt att de finns i området men jag har lyckats missa dem i 20 år nu!
Hej!
Om du vet någon “rikare” skog det behöver inte vara hassel men där det är andra lite sällsyntare arter och granskog.
Jag har aldrig hittat så mycket och nya platser som i år och det är i ren granskog,men på vissa platser finns mer sällsyntare arter.
Lycka till med att hitta dem!
Ska man gå efter växtligheten på era bilder så skulle det egentligen kunna finnas svart trumpet var som helst på de ställen där jag oftast går.
Jag förstår att trumpeten inte är som kantareller som växer mest överallt.
Stämmer det att den bara finns på vissa platser/områden? Eller är den sån som bara kommer vissa år?
Ifjol fann jag för första gången lite gul trumpet och i år kommer den 10-fallt. I samma skog men mycket mer utspridd på flera växtplatser.
I denhär skogen fanns massor av svart trumpet, både i själva ledningsgatan och i kanterna av granskogen runt omkring, massor av gulröd trumpet och fjällig taggsvamp i samma terräng.
...och Bomans bild sklulle mycket väl kunna vara en detaljbild ur denna…ha ha…
Ledningsgata i Myrö trollskog
ÅÅh detta eviga gissel….
Taggsvamp med trumpeter!
Jag har två favoritskogar jag går i. I den ena finns fjällig taggsvamp, terrängen är i denna gamla granskog mossig precis som ni beskriver.
I den andra är det stenigare, det finns olika partier med mer grässlänter, blandskog -även små plantor av ek. Där finns också mossig granskog med fina gamla körvägar. Det är där jag hittat gul trumpet som verkar trivas nära rödgul taggsvamp.
Om jag ska gå efter era bilder så verkar svart trumpet i allafall vilja växa lite mer öppet -stämmer detta?
Vi har inte hassel här så jag måste leta i andra miljöer.
Ek börjar komma mer o mer -det fanns inte förr.
Jag får hålla mig till gran o blandskog - men jag måste uppenbart börja kolla i helt nya miljöer där växtligheten är lite annorlunda än de kantarellmarker jag vanligtvis söker.
Tack så länge för era svar -
sätt gärna in mer bilder på typiska växtplatser och tips på hur man finner dem.
Jag tror igenväxta betesmarker är bra, gärna nära ek, eller i slyskog med ek som gallrats.
Men jag har även gjort överraskande fynd i höjdlägen bland blåbärsris i gles blandskog med tall och sly av rönn och ek.
Förmodligen har det varit beteshage även uppe i den backen, men det är på grusigare morän, inte den vanliga gråleran som brukar bära de kalkkrävande vegetationstyperna.
Äntligen fann jag dem!
Mycket sten och block, mossa och annan typ av växtlighet än där jag annars brukar gå, både när det gäller växter och mer inslag av lövträd.
De är ju lite luriga pga färgen men inte värre än att de helt plötsligt bara var där. Jag fann 3 olika växtplatser så det var ju inte bara ren slump att jag råkade se dem.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.