0 7919 visningar

14 svar

Skäggriska?

Pelle

30 aug 2008 kl. 20:37

Är detta en skäggriska och hur länge ska man förvälla den?

0

Maric, Arlanda

30 aug 2008 kl. 21:05

Japp, det är skäggriska.
Koka den i minst 10 minuter.

0

Boman

31 aug 2008 kl. 00:45

Om du blötlägger den i kallt vatten en stund först, i bitar efter att ha skrapat bort det yttersta på hatthuden(skägget) så behöver du bara koka tills bitarna sjunker. Det görs för att få bort en del av den starkt/skarpt smakande mjölken.
Häll av, kyl i kallt vatten, krama ur, klart.

0

Robert

3 sep 2008 kl. 21:41

Bumpar den här tråden :)

Hur är det med matvärdet med skäggriskan egentligen? För många herrans år, när jag gick en svampkurs tillsammans med min kära mor, så sa kursledaren att den var ätlig men inte så mycket mer + att det var en del krångel med förvällning osv, men på senare tid har jag hört folk säga att den ska vara en riktig läckerhet. Jag har nyligen återupptagit mitt svampintresse och är lite nyfiken på den, för den växer rikligt på vissa ställen i närheten av mig. De svampböcker jag har i min ägo är från början av 80-talet, och där har matvärdet satts till en stjärna av tre möjliga. Trendskifte på G, eller har folk helt enkelt olika smak? ;) mvh

0

Maric, Arlanda

3 sep 2008 kl. 21:56

Jag är uppvuxen med skäggriskan.
Och tycker den ff är mycket delikat.
Jag saltar in den och äter den som godis eller i “finsk” risksallad.

0

Robert

3 sep 2008 kl. 22:02

Tackar för svaret, Maric.

Äter finnar mycket riska? Min mormor var från finland och hon brukade göra en inläggning av pepparriska. Smakade riktigt angenämt faktiskt.

0

Maric, Arlanda

3 sep 2008 kl. 22:13

Finnar äter mycket riska, ja.
Det är just skäggriskan och pepparriskan som de flesta brukar använda, inkl. jag.

0

Boman

3 sep 2008 kl. 22:42

Hej Robert, tja, det där är väl en smaksak:-) Kanske gillade din kursledare inte den svampen helt enkelt. Vissa plockar ju inte slemmiga svampar tex för att det är “krångel” med tillagningen av dem. Jag gillar riskor, speciellt den rosa godingen.  Den är matig och ofta obesökt av larver. Den måste bara hanteras rätt för att komma till sin rätt i din rätt;-)

0

soili

9 sep 2008 kl. 12:03

Ja,det är skäggriska! jag rensar skär den i mindre bitar + att jag drar av hinnan på hatten genom att ta tag i skäggkanten under hatten o dra av det. Sen kokar jag upp vatten o låter svampen småkoka i 10 min. Sen slår jag av vattnet o gör likadant engång till! efter det låter jag svampen rinna av o portionerar dem i fryspåsar o in i frysen.om jag inte lagar till den med samma. Lycka till/kram

0

Svampnörden

9 sep 2008 kl. 20:20

Jag åt svampsallad ala finskt vis en gång och det var en upplevelse må jag säga. Så tycker jag att vi i Sverige skulle använda svamp på liknande sätt också. Jag t.ex använder svamp mest som en tillägg till mat eller på macka men att använda den som en huvudbeståndsdel i någon rätt känns helt rätt :).

0

Boman

9 sep 2008 kl. 20:27

Soili, varför kokar du den två gånger0 Nyfiken bara.

Svampnörden,
Jag är veggis och använder svamp som huvudingrediens rätt ofta. Ibland i sås, i gratänger, soppor, grytor och så gör jag färs på svamp. Bra proteinkälla istället för (ev. genmodifierad) soja eller dyr Quorn.
Gärna matiga riskor, torkade soppar eller trattisar. Åt nyss en kornrisotto på trattkantarell, lite kantarell, någon blodriska(som smet undan i rensningen men återhittades bland de andra riskorna), ett par sandsoppar och lök samt purjo. kryddat med Jägarkrydda, salt och lite vitpeppar.
Jag gillar svamp!

0

klas jaederfeldt

9 sep 2008 kl. 20:57

de ggr jag saltat in svamp har jag bara lagt i svampbitarna i en kastrull med mycket vatten, bara låtit det koka upp, gäller att jag lagt i de flesta riskor ,utom lakritsriska, vitriskorna samtkokosriskorna läs mer här
http://www.jaederfeldt.com/~klas/FOV1-0001AF47/

0

Svampnörden

9 sep 2008 kl. 21:06

Tack för inputen boman å klas! Länken ligger bland mina bokmärken nu.

0

Sven

26 sep 2009 kl. 15:03

Det stämmer till 120% att det är en skäggriska.

0

Zvampen

18 sep 2024 kl. 23:43

Det är en skäggrisla

Tråden är stängd för ytterligare inlägg

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone