Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det

OBS! Ät aldrig en svamp som du själv inte 100% säkert vet är en matsvamp!

Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:

  • Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  • De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är godkänt av en verifierat svampkunnig medlem, vilket ger dig en extra säkerhet i bedömningen av svaret.
  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 5 visningar
2 svar

De bästa biltjänsterna i din stad

s12ommarbris

Igår kl. 17:50 –

Kanske har du rekommendationer om bra biltjänster i vår stad? Var har du fått reparationer och underhåll utförda och vad exakt var du nöjd med? Det är mycket viktigt att hitta de mästare du kan lita på och som kan lösa problem snabbt och kvalitativt.

0 53 visningar
2 svar

Miljögifter

Eric

17 jul 2024 kl. 22:29 –

Kunde inte låta bli att plocka en massa gula kantareller som växte på en vägbank vid en relativt hårt trafikerad asfaltsväg. Hemkommen började jag fundera och googla. Hitttade uppgifter om 50 m avstånd till väg för att vara på säkra sidan.
Ska jag bara slänga svamparna som jag rensat och förvällt?
Surt, men vill inte utsätta mig eller andra.
Eric

0 17 visningar
2 svar

Hur väljer jag rätt poolskydd?

s12ommarbris

25 jul 2024 kl. 18:05 –

Jag har hört att rätt överdrag kan göra stor skillnad för underhållet av poolen, men jag är inte riktigt säker på vad jag ska välja.

Det blåser ofta och vi har många träd i trädgården, så vi letar efter något som effektivt skyddar poolen från skräp och smuts. Dessutom vill vi ha något som är lätt att installera och ta bort och som kan hjälpa till att hålla vattentemperaturen.

Jag har hört talas om olika typer av överdrag, från plast- och filmöverdrag till tyngre och…mer…

0 1337 visningar
17 svar

Sälja kantareller

Gunilla

23 aug 2007 kl. 11:24

Hej!
Är det någon som vet vilket pris kantareller ligger på i år? Är även nyfiken att veta om någon testat att skicka kantarelller med posten, det kanske till och med finns någon som vet vart man kan sälja?

0 70 visningar
5 svar

Bronssopp

Chaxfr

20 jul 2024 kl. 11:45 –

Förra sommaren var som bekant ingen vädermässig höjdare såvida man inte plockade svamp. Jag stötte då på den här svampen som det här forumet hjälpte mig identifiera som bronssopp. Då jag nu läst i “Svampar på Kullaberg” att just den svampen (Butyriboletus appendiculatus) inte har setts på Kullaberg sedan 90-talet tänkte jag rapportera in den i artdatabanken, då jag minns både fyndplats, miljö och datum. Dock är jag fortfarande en nybörjare och skulle därför vilja ha det be…mer…

0 45 visningar
1 svar

Indentifiera stor sopp

Henke

22 jul 2024 kl. 17:26 –

Södra Skåne. Vägkant på skogsväg. Blandskog med främst björk, men också tall och ek i närheten. Luktar brödig och smakar likt sötmandel.

0 35 visningar
2 svar

Vad är det för svamp

Hans Olofsson

19 jul 2024 kl. 11:30 –

På Rådmansö kommer denna svamp upp, sen några år tillbaka, som ett svart lillfinger vid solnedgången för att under natten “slå ut” och vid soluppgången vissna ned. Foten är nästan genomskinlig. Och detta sker i mitten av juli i ungefär en vecka. Dom växer i grupp inom c:a 1m2. I år ha växtplaten, grenfissom består av gräsbevuxen skogsmark där även blandad grenflis förekommer. Blir upp till 10-12cm.

0 74 visningar
1 svar

Sammetssopp? Gyllensopp?

Camelia69

16 jul 2024 kl. 10:31 –

Såg denna svamp på reservatet Köksmåla ca 1 mil norr om Oskarshamn, på sidan av gräsbevuxen gammal väg i blandskog, bla ek, hatt runt 5 cm och höjd ca 10 cm, hatten var torr och ej slemmig, rören blånade mycket lätt vid tryck,
Först fick jag bildträff på Gyllensopp på artfaktas bildidentifiering, men det stämmer inte riktigt med att hatten är torr?!

0 98 visningar
1 svar

Vit flugsvamp i potatislandet?

Daniel Umeå

16 jul 2024 kl. 11:04 –

Hej, är detta vit flugsvamp? Inte kul i så fall att ha den bland potatisen. Först tyckte jag skivorna var helt vita. Men nu när den blivit lite äldre verkar de ha mörknat en del.

0 85 visningar
1 svar

Vilken svamp?

Bmenm

7 jul 2024 kl. 14:22 –

Det dök upp cirka 10 st av denna svamp i vår gräsmatta förra sensommaren. Försökt googla fram vilken sort det är och tycker den liknar toppig giftspindling…Någon som vet vilken sort det är?

0 43 visningar
0 svar

Trädsvamp

Tobias

14 jul 2024 kl. 12:22 –

Växer på ek i Stockholms skärgård. Vad kan detta vara? Sitter på en grenstump som fallit av.

0 6884 visningar
8 svar

Är detta sprängticka?

ikeafan

8 sep 2020 kl. 12:38

Undrar om detta kan vara en sprängticka? Den kändes ganska hård och man hade behövt något vasst för att ta loss en bit tror jag.

0 152 visningar
2 svar

svampar bland jordgubbarna

Hella68

18 jun 2024 kl. 18:37

Har fått svamp bland jordgubbsplantorna i pallkragen min fråga:
Är dom giftiga, blir då även jordgubbarna giftiga?
Kan man bara gräva bort svampen och plantorna blir ok.

0 5887 visningar
19 svar

Karl Johan = Illamående??

Pernilla

25 aug 2005 kl. 19:28

Hej

Precis som många andra här inne hittade jag och en svampletarkompis otroliga mängder Karl Johan här i Norrköpingstrakten för någon vecka sedan. Jag åkte direkt hem och lagade svampstuvning till middag, mycket gott. Resten av svampen förvällde jag och frös in. Men nu har jag använt den infrusna svampen 2 gånger och båda gånger har det slutat med att jag kräks riktigt ordentligt någon timme efteråt, men min sambo har mått hur fint som helst, fast vi ätit samma sak båda tv…mer…

0 226 visningar
1 svar

Vårmusseron?

Ezmeraldia

8 maj 2024 kl. 19:56

NV Skåne, äng/beteshage

0 215 visningar
3 svar

Västlig rostticka

Zakatan

20 apr 2024 kl. 17:38

Den här hittade jag på en sälgstam i trädridå intill en grusväg. På andra sidan trädridån var det en stor damm. Jag har fåt förslag på västlig rostticka (Fuscoporia ferrea) men även rostticka (Fuscoporia ferruginosa) har liknande bilder på artportalen. Går det att bedöma om det är någon av dem eller något helt annat trots den undermåliga bilden?

0 378 visningar
2 svar

Skadedjur i torkade trattkantareller

Mikke

1 apr 2024 kl. 15:02

Hej.Jag fick slänga alla mina torkade trattkantareller från 2023 efter en fasansfull upptäckt.Först märkte jag att det på insidan av glasburken började bildas brunt mycket fint mjöl.Efter en närmare titt senare ser man massor av vita småkryp i miljoner antal.Har aldrig haft detta problem innan.Har fortfarande svamp från 2022 som är oskadat.

0 461 visningar
18 svar

Råån

Stefan HBG

18 maj 2008 kl. 13:59

Mitt första försök att lägga in bilder här på forumet, så ha överseende. Skulle det funka vill jag tillägna eldsjälen Roger Ekström med medarbetare bilderna. Att förvandla detta “avloppsdike” till en produktiv å och ett fantastiskt stycke natur kräver en eloge.
Mvh Stefan

0 719 visningar
10 svar

Västgötabergens svampklubb på nätet!

Ewa Lilliesköld

1 jul 2011 kl. 19:36

Många känner ju till Västgötabergens svampklubb sen gammalt och nu har vi äntligen fått en egen hemsida. Här är en länk till vårat första nyhetsbrev!

http://www.vbsk.se/arkivet/nyhetsbrev/nyhetsbrev-110701-3274382

:)

0 377 visningar
1 svar

Röd flugsvamp, vit variant

Torsten Jacobsson

22 jan 2024 kl. 14:54

Min brorson, som bor i Sydney, har med sig svampintresset hemifrån. Häromdagen hittade han en ung, nyuppkommen vit svamp av amanita-släktet (tror jag).
Det lär finnas en vit variant av Amanita muscaria, ibland kallad Amanita chrysoblema, i såväl Nordamerika som i Australien. Någon som vet om den också har observerats här i Europa?

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone