Svampguidens forumregler

§ 1  Forumet är en öppen tjänst där alla kan skapa och läsa inlägg. Det huvudsakliga syftet med forumet är att främja kunskap och intresse för svampar. Du kan posta inlägg och svara på andras inlägg utan att behöva registrera dig, men du kan med fördel skapa ett konto om du är återkommande användare i forumet. Då kan ingen annan posta inlägg med din signatur. Som oregistrerad användare kan du skriva valfri signatur varje gång du postar ett inlägg, med undantag för signaturer som redan är upptagna av registrerade användare.
§ 2  Du bör uppträda som du själv vill bli bemött. Tänk på att respektera andras integritet. Undvik att förlöjliga andra genom pikar och ironi, det kan lätt leda till missförstånd. Tänk på människan bakom datorn. Inlägg som innehåller oförskämdheter, förolämpningar och personangrepp tolereras inte. Inläggen får heller inte innehålla uppmaningar till brott, hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha ett rasistiskt eller sexistiskt innehåll. Det är inte tillåtet att publicera upphovsrättsligt skyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.
§ 3  Svampguiden förbehåller sig rätten att radera inlägg och diskussioner som bryter mot svensk lag, forumreglerna eller som inte bidrar till trevnaden eller saknar läsvärde. Vidare förbehålls rätten att blockera anslutningen av enskilda datorer och användare som stör forumets funktion.
§ 4  Påpekanden och diskussioner om huruvida namnet “gul kantarell” är felaktigt eller inte är otillåtna och kommer att raderas med hänvisning till § 3  (brott mot trevnaden). De flesta förstår att det är arten kantarell (Cantharellus cibarius) som avses med benämningen “gul kantarell”, oavsett om det är ett av namnkommittén sanktionerat och rekommenderat namn eller inte.
§ 5  Hjälp med artbestämning Om du vill ha hjälp med artbestämning bör du:
  1. Ladda upp tydliga foton av svampens översida och undersida. Gärna också en bild i genomskärning
  2. Har svampen någon speciell doft eller smak? Söt, besk/bitter eller mild?
  3. Beskriv miljön och vilka trädslag som finns i närheten. Växer den på marken? I så fall är det i skog eller på öppen gräsmark? Vilka trädslag finns i närheten? Ta gärna en översiktlig bild av växtplatsen. Om svampen inte växer på marken utan istället på ved, grenar, stubbar eller trädrötter så beskriv det. Är det en liggande grov trädstam? Är det på en pinne eller en gren? På levande eller dött träd? På en stubbe? Eller kanske på vedbitar som ligger begravda i marken?
  4. Beskriv all övrig information som kan vara till hjälp vid artbestämningen. T.ex. i vilken del av landet den är funnen.
  5. Försök att hålla dig till principen en fråga per svamp. Om du ställer en fråga med en bild som innehåller massor av olika svampar finns risk att det upptår otydligheter.
§ 6  Inlägg med koppling till kommersiell verksamhet som t.ex. försäljning av svamp eller andra produkter är inte tillåtet i forumet och kan komma att raderas. Även om det bara är privatpersoner som vill sälja till andra.
§ 7  Hjälp med artbestämning och diskussioner om narkotikaklassade svampar kan komma att raderas eftersom huvudsakliga syftet med forumet är att hjälpa matsvampsplockare.
Vi administratörer tar tacksamt emot tips på olämpliga inlägg. Du kan anmäla olämpliga inlägg genom att klicka på länken “Anmäl” som finns i anslutning till varje inlägg. Det alternativet finns dock endast om du har skapat ett konto och är inloggad.
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone