Hej!
Kan ngn vänlig själ hjälpa mig att identifiera dessa stubbsvampar. Jag tror det är 2 olika arter. Beklagar att jag inte har bättre bilder men min mobil tar inte bra närbilder.
Om en eller båda är ätliga, hur tillagar man dem bäst? Kan man lägga in dem?
Tack på förhand!
Stubbsvamp
Det är honungsskivling. Den “räknas” inte till matsvamparna, det sägs att en del kan få ont i magen av den. Andra säger att den visst går att äta. Själv har jag smakat och den var riktigt god, men jag tog bara lite grand och tillagade ordentligt.
Det är tydligen ett svårbestämt komplex av varianter där en del kanske är mer olämpliga än andra.
Pass opp för gifthättingen om du skall äta honungsskivling, kolla i giftsvampsdatabasen här på siten först.
Honungsskivling.
Vissa gillar den, andra kan vara överkänsliga mot den.
Smaka fösiktigt och tillaga lite grann så kan du ju prova om du gillar smaken och mår bra av den.
Inte giftig i alla fall, jag åt den i rättstora mängder som ung, men nu har jag lärt mig så mycket intressantare matsvampar.
Lär vara ok till exempelvis svampsoppa.
Använd bara de spädaste exemplaren, kan bli lite beska som fullt utvuxna.
Jag har alltid plockat mina honungsskivlingar på lövved i lövskog eller trädgårdsmiljö, och gifthättingen är en barrskogsart.
Jag är oxå väldigt skraj för gifthätting, men tycker det finns andra arter som är mer riskfyllda än just honungsskivling, men visst, man ska alltid vara 100% säker på vad man tar tillvara om man tänker äta upp svampen!
Bo, honungsskivling verkar kunna växa överallt, och varningen är befogad. Det har förekommit förgiftningsfall där man förväxlat honungsskivling med gifthätting. Är man inte väldigt säker på arterna bör man avstå. Som tur är så är det möjligt att lära sig specifika särdrag för att skilja arterna åt, men det är ändå ingen nybörjarsvamp.
Kan berätta att jag precis åt honungsskivling. Den har en broskig munkänsla och fläsklik smak. Riktigt god. Nu får vi se om jag får ont i magen den här gången…