Jag har plockat ett stort antal champinjonsliknande, vita svampar med vita skivlingar i vår gräsmatta (med mycket mossa i) nära en rönn. Vad kan detta vara för svamp och är den i så fall giftig? Har en tvååring hemma som tycker mycket om champinjoner och jag är rädd att hon i ett obevakat ögonblick ska smaka på dessa svampar. Bor i Vänersborg.
Så här års är det troligast att det är vårmusseron, och i så fall bör du kolla om de växer i grupp eller ring / halvcirkel. De har även en utpräglad doft av färsk gurka.
Kolla länken
http://svampguiden.com/art/visa/Calocybe_gambosa
Vårmusseronen kan vid första anblicken likna en champinjon men har oföränderligt vita skivor och vitt sporpulver, champinjonerna har ju först rosa sedan bruna svartnande skivor.
Eftersom det inte finns nån bild i ditt inlägg är det ju svårt att bedöma men visa helst svamparna för någon svampkunnig bekant innan du tillreder dem. Vårmusseronen är en bra matsvamp men man måste givetvis vara säker på att det är den man hittat!
Jag har nyligen lärt mig den och tycker den är utmärkt i grönsakswok eller i kycklingrätter, gärna med asiatisk kryddning.
kolla detta inlägg oxå där finns en del om vårmusseronen
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=177055&fnr=1&sok=&Start=0&Offset=50&ipos=13
De bilder som finns i länken (där alla verkar vara överens om att det är vårmusseron) ser inte riktigt ut som mina svampar. På mina är hatten lite nedåtböjd som på en champinjon och stammen ganska tjock. De växer både i “klump” och enskilt. Tyvärr har jag ingen bild nu men kan kanske ta under morgondagen. Vore ju onekligen intressant att veta om den är ätlig eftersom jag säkert slängde ca 30 st i komposten…
De flesta hattsvampar förändras ju med tillväxten. Jag håller med dig om att hattarna på unga vårmusseroner kan vara nedåtböjd i kanten men när de växe ut så förändras de ju och ser då ut som bilden i databasen.
Vill man vara riktigt säker på att svampen är vitsporig så kan man lägga en hatt med skivorna nedåt på något mörkt underlag och efter ca ett dygn kolla upp om det har kommit några ljusa sporer på underlaget.
Då vet man säkert att det inte är bolmörtskivling, som för övrigt är mycket sällsynt och har obehaglig doft.
Om du kan bestämma dina svampar till vårmusseroner och det kommer upp fler så rekommenderar jag ett smakprov!
Sen är det ju som alltid en smaksak - om jag t ex skulle jämföra den med champinjonsläktet så är mitt omdöme - inte i klass med vild snöbolls- eller kungschampinjon men väl i klass med de odlade champinjoner man betalar pengar för på ICA o COOP!
Lycka till!
Vem vet, du kanske får upp mer svampar som kan vara läckerheter i trädgården framöver?
Lena, titta på bilderna på vårmussar i min andra serie i den här tråden:
http://svampguiden.com.digitest.biz/forum_visa.asp?inr=145598&fnr=1&sok=vårmus&Start=0&Offset=50&10
och här!:
http://svampguiden.com.digitest.biz/forum_visa.asp?inr=93965&fnr=1&sok=dieter&Start=0&Offset=50&23
Det behövs nog lite mer att gå på än så. Helst bilder, men åtminstone en beskrivning av utseendet.
Och starta hellre en ny tråd för din gråga. Den här tråden är flera år gammal + att det blir förvirrande med flera orelaterade frågor i samma tråd.
Strax ovanför rutan du skriver i stor med stor stil “Svara på inlägget ovan (Vill du istället skapa ny fråga klicka här!)”. Gör det. Klick där.
din *fråga*
*står* med stor stil
Sorry, för tidigt på dagen.