0 1262 visningar

15 svar

Vad ska man göra - felaktig information av svamp??

anithau

17 sep 2010 kl. 19:38

Tidningen IForm nr 13 har en artikel om olika “matsvampar”.

De skriver bla: om champinjoner och riskor.

Champinjoner:
“Finns i alla livsmedelsbutiker, men kan också plockas ute i det fria”
Alltså ingen information om att det finns giftig champinjon.

Nordisk ma/elkehatt (blek skogsriska(:
Bla annat anges följande: “det finns inga giftiga riskor, men en del av dem smakar bättre än andra”

De har även en ruta om hur man förvarar sin skörd med icke fullödig information.

Jag har nu jagat redaktionen, mailat och ringt. Efter många om och men fick jag en mailadress till kundtjänst som skulle vidarebefordra till redaktionen.
Har fått bekräftelse om att det har skickats till redaktionen och sedan är det bara tyst.

Vad gör man? Jag tycker det här är under all kritik.
Har sagt upp min prenumeration på tidningen.
Har någon ett effektivt tips att ge?

0

Grethe F

17 sep 2010 kl. 19:57

Inte konstigt att folk bara tar för sig i skogen om dom läser det. Jag vet inte hur du ska göra men det är bra att du skriver det här.

0

Magnus

17 sep 2010 kl. 20:06

Kanske drastiskt, ring giftcentralen(ganska allvarligt)...annars finns de väl någon utav experterna här som kan ta itu med det.

0

Gnurk

17 sep 2010 kl. 20:23

Artkunskapen verkar ju inte vara speciellt hög på iForm. Vilken art är “den helt vanliga vita champinjonen”? Är det den med vit hatt och vita skivor som förstärker immunförsvaret bäst?

För övrigt litar jag inte det minsta på hälsotidskrifter som inte ens kan skilja på kalorier och kilokalorier, men det kan ju finnas andra som tror på vad de läser.

0

Peter, Linköping

17 sep 2010 kl. 20:40

Skrämmande, och tragiskt. Men varje höst poppar liknande artiklar upp, skrivna av någon entusiast och redigerade av nån som inte vet ett skit.

“Om svampen smakar milt är den ätlig…”

0

buffy

18 sep 2010 kl. 09:09

Men vad är det som inte stämmer i citaten om champinjoner och riskor?

Om man skriver ngt om röda vinbär så betyder väl inte det att det automatiskt är ok att äta alla röda bär man kan hitta ute i naturen?

Trygghetsnarkomani är också farligt.

0

birgitta

18 sep 2010 kl. 09:27

Jag håller nog delvis med buffy. En sån här artikel gör väl inte anspråk på att lära dig allt.  Dock finns det ju en lätt giftig riska, vilket borde nämnas.

Det som Peter citerar är ju mycket allvarligare, men något sånt har jag aldrig sett. Det är ju ett direkt livsfarligt “råd” och borde verkligen inte få passera.

0

birgitta

18 sep 2010 kl. 09:27

Jag håller nog delvis med buffy. En sån här artikel gör väl inte anspråk på att lära dig allt.  Dock finns det ju en lätt giftig riska, vilket borde nämnas.

Det som Peter citerar är ju mycket allvarligare, men något sånt har jag aldrig sett. Det är ju ett direkt livsfarligt “råd” och borde verkligen inte få passera.

0

Gnurk

18 sep 2010 kl. 09:47

Både lakritsriska och svartriska är giftiga. Den förstnämnda innehåller gifter som angriper magtarmkanalen, men förhoppningsvis kommer måltiden snabbt ut innan den ställt till någon större skada. Den sistnämnda innehåller necatoron som är kraftigt mutagent, dvs cancerframkallande.

Det verkar som att iForm ges ut i ett flertal länder med samma text översatt till det lokala språket. Det kan bli lite småknas om man ger tumregler för vilka svampar som man kan peta i sig och inte om inte texten har anpassats till de lokala förhållandena.

0

anithau

18 sep 2010 kl. 21:34

Birgitta och Buffy, ni uppvisar klara kunskapsbrister med ert inlägg.

Gnurk: Lakritsriskan och svartriskan är lika giftiga i vilket land de än finns i.

Lika gäller för champinjonerna.

0

Ingrid Teern

18 sep 2010 kl. 21:44

Jag tycker att du ska ta reda på vem som är ansvarig utgivare (det måste stå angivet i tidningen enligt alla lagar och förordningar) och därefter kontakta vederbörande.
I och för sig kan jag hålla med några av inläggen att lite sunt förnuft får det finnas, men tycker ändå att det bör påtalas, så kan de kanske uttrycka sig lite bättre nästa gång

0

Gnurk

18 sep 2010 kl. 22:44

anithau: Självklart är lakritsriskan och svartriskan lika farliga än vilket land de finns i. Men om artikeln är skriven i ett land där det inte finns några giftiga riskor (om det nu finns något sådat land) och sedan översatt till svenska blir det ju tokfel. Jag försvarar på intet sätt iForm. Det verkar vara en skittidning som slarvar med fakta och källhänvisningar och sprider lösrykta fakta ur vetenskapliga undersökningar till höger och vänster.

Man motiverar exempelvis ett högt intag av champinjoner hos människa baserat på djurförsök på möss. På samma sätt skulle man kunna visa att vit flugsvamp är schysst människomat genom att studera kor. Om man nu vill basera sitt champinjonintag på djurförsök på möss rekommenderas även att läsa: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Svamp-och-svampgifter/Champinjoner—-risker-med-hog-konsumtion-/

0

Gnurk

18 sep 2010 kl. 22:48

Nähä... Länken i förra inlägget kapades tydligen. :(

Den som vill läsa om cancerframkallande champinjoner får väl leta sig fram manuellt istället:
http://www.slv.se
Startsida Risker med mat Svamp och svampgifter Champinjoner - risker med hög konsumtion

0

anithau

18 sep 2010 kl. 23:24

Gnurk!
Ok, jag förstår nu när du förtydligar.

Jag ska söka chefsredaktören på måndag, de ska fan i mig svara.

0

germanfridris

26 aug 2021 kl. 16:32

Du ska ringa till Giftinformationscentralen om du misstänker att du har ätit någon svamp som kan ha varit giftig. De kan berätta mer om vilka symtom du ska vara uppmärksam på eller om du behöver någon form av vård.

Tråden är stängd för ytterligare inlägg

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone