Besserwisser Per Dunhoff är ute och cyklar igen.
Blek kantarell (Cantharéllus pallus)(tidigare corylus) har egen systematisk status sedan 70-talet.
Ametistkantarell (cantharéllus amethysteus) upptäcktes för bara några år sedan. Den är krusig i hattkanten och växer mest i Syd- och Mellansveriges lövskogar framförallt med bok och hassel. Speciellt knopparna är svagt lila.
Läs på Per Dunhoff innan du mästrar folk!
Däremot finns det ingen svamp som heter gul kantarell men den debatten är väl avslutad vid det här laget.
he he bengt ! du førnekar dig aldrig !! ena dagen vill du bli min væn och ut i svampskogen sammens. næsta dag ær jag en besserwisser och mæstrare. bengt du førstår sækert varfør jag skyrdig som pesten.
jag har sjælv funnit ametistkantarell och æven grå kantarell som ær mycket sællsynt och fredad i danmark men tyckte att det var mer av akademiskt intresse att næmna dem nær vi prøvar att førklara att det heter kantarell och inte sommarkantarell mm mm. har æven funnit det jag menar ær det som vissa hær kallar blek kantarell, men væljer att betrakta den som kantarell då jag inte har møjlighet till dna test i skogen
Du är skojig du. Jag håller ju med dig om att det inte finns någon art som heter sommarkantareller, det är vi ju överens om.
Nu över till något helt annat. Här i Sverige verkar det som att Karl-Johansvampen (Boletus Edulis) “tappar mark” för varje år. Där jag brukar plocka har det under de senaste 6 åren varit mycket dåligt vartannat år. Bra 06, 08 och 10 men dåligt 07, 09 och 11. Hur har det varit där du bor?
Vår anonyma vän har rätt i ett avseende att lite muppigt är det med detta tjat om vad är som är rätt och vad man skall kalla en kantarell. Lokala namn har alltid funnits. Bengt S har ganska mycket distans i det has skriver så det blir ju ganska kul i slutändan. Undrar om BS är Kommunalpolitiker med trista arbetskamrater
;-)
Kjellin :)
Som man brukar säga om gissningar: Bra gissat men fel. Hur man nu kan få ihop det till att fel gissning är bra fattar jag inte riktigt.
Jag är nästan chefen i min dagliga gärning som pensionär och är endast underställd min fru.
Det skulle vara intressant att veta om de cykler jag nämnde i mitt förra inlägg om KJ har stämt in även i övriga Sverige. Kanske skulle man lägga upp en tråd om detta?
nu får du alltså ta dig samman bengt och læsa ordentligt. du citerar mig dær jag skriver att det inte finns blek kantarell och sommarkantarell och skriver att du påpekat att jag har fel dær. så sammanfattar du det med att vi ær eniga. tala om att rita om kartan før sin egen skull och att vara besserwisser…..........ss
Alltså seriöst ni gör detta forum pinsamt.
Vuxna mäniskor som sitter och gör varandra till åtlöje om något så futtigt som namnet på en svamp.
Kan ni inte bara krypa tillbaka till sandlådan och fortsätta tjafsa där.
Ps det finns inga “sommsr"kantareller, tråden kan slängas nu.
En ovanligt lång debatt om egentligen ingenting. I långa tider har det varit en “folklig” benämning på de tidiga kantarellerna som kommer redan vid midsommar och vid vägkanter och sedan i lövskog (främst björk och ek). De jag plockat är ljusa och knubbiga och blir inte stora vid vägkanterna. För att inte komma in i debatt om artnamn använder jag sommarkantarell om dem, så vet de flesta att det kommit tidiga, goda kantareller.
Helt rätt, Roland. Ovanligt lång debatt som egentligen skulle handla om namnet Sommarkantarell.
Du träffar mitt i prick, de blir nämligen aldrig stora och växer oftast vid vägkanter och där hittar jag aldrig dem på hösten, där jag hittar kantareller på hösten finns det aldrig några vid den här tiden.
om jag fattar saken rätt finns det kantarell och blek kantarell
alla benämningar som “sommar”- “höst” o “vinter” (jo hittade kantareller i januari!!)
är slangspråk som folk använder i dagligt tal men som inte har nåt med själva artnamnet att göra….
Grattis till alla tidiga kantarellfynd - här har jag inte sett några än men fortsätter hålla koll!
Glad sommar på er allihop!!!
...och joo jag tycker Karl-Johan ska tas upp i ett annat inlägg annars blir det bara rörigt…
Det finns ingen anledning att vara spydig. Tror du verkligen jag skulle vara så dum att jag använde höstkantarell som vi vet brukar användas om trattkantarell för att beskriva cibarius. Det finns 4420 träffar på Google om sommarkantarell och har allmänt använts om de tidiga gula kantarellerna. Det finns inget att förväxla det med. Att man sedan delar upp svamparna i fler och fler arter är av mer akademiskt intresse och pallens har börjat användas på senare tid, och man behöver inte framställa sig som besser-wisser och försöka göra sig rolig
Folket eller specialisterna? Läs och begrunda: http://www.spraktidningen.se/artiklar/2008/06/massan-far-felen-att-bli-ratt
Det är nog svårt att få “folk” att sluta säga gul kantarell.
Här finns fler folkliga benämningar att förfasa sig över för besserwissrar: http://svampguiden.com/folknamn.asp
Punkt!
Håller speciellt med Klas och med en del andra! Det är nog svårt att få “folk” att sluta prata om gula kantareller och höstkantareller om man (Vi) inte ens på forumet här slutar att använda de folkliga benämningarna på våra svampar! Därför håller jag med kommentarerna mot de “folkliga” benämningarna! Rätt skall vara rätt! Jag får nippor av inlägg med sommar- och höstkantareller och tycker att kantareller på vintern smakar bäst! Man kommer onekligen att tänka på sommaren och sina svampställen.
P.S. Egentligen borde vi här alltid också nämna det vetenskapliga namnet på våra svampar (den som kan), så kan man lättare finna information på nätet om svampen vi talar om!
Känner mej som en idiot, jag var bara glad att det börjat komma kantareller här och ville gärna förmedla detta. Men eftersom jag tillhör kategorin vanligt “folk” så hör jag alltså inte hemma här på Svampguiden då jag uppenbarligen inte har kunskap om svamparnas rätta benämning. Det känns verkligen som om Ni proffs inte är intresserade av oss folkliga och våra små svampinlägg. Mej har ni skrämt iaf så jag kommer inte att berätta mer om mina svampfynd eller andra fynd i skogen.
Snälla Maria B, försök att inte bry dig om dessa “pellejönsar” som vi är rätt många på att tröttna på ibland. Vi är många som tycker det är fantastiskt kul med folk som vill rapportera sina fynd, felbenämnt eller inte, så tycker vi att det är kul och intressant att följa svamparnas förekomst och uppdykande i vårt avlånga land:)
Till dem som retar sig på “sommarkantarell” kan det vara välgörande att läsa i Bengt Cortins svampbok “Svampar” (Norstedts), som är mycket spridd i många upplagor. Så sent som i upplagan tryckt 1998 står om nr 182 Kantarell. “en ljusare nästan vit-blekgul variant “hasselkantarellen” förekommer… juni (“sommarkantarell” ¨nov (dec).
I svampar av Bo Nylén 1995 står under trattkantarell kallas därför även höstkantarell.
Så de som anser sig vara experter måste finna sig i att det finns andra gångbara namn utan att racka ner på det.
Använd kunskaperna och de exaktaste beteckningarna när det behövs som att skilja giftiga svampar från ofarliga!
undskyld marie ! du skall absolut vara kvar hær ! se det så hær, låt de som vet mer om svamp rætta dem som vet mindre.annars får vi ett helt flummigt forum, lika flummigt som den till stora delar kravløsa skolan som existerar i såvæl danmark som sverige….
før øvrigt øvervæger jag attframøver kun bruge latinska navn på svamper jag skriver om før att undvika missførstånd…...ss
Det har blivit en konstig attityd här med besser-wisser som kräver att alla ska vara experter och som gör sig löjliga över andra som inte uttrycker sig helt korrekt i deras ögon. Därför ville jag visa att så erkända experter som Bengt Cortin och Bo Nylén också kunde använda andra namn.
Svampforum ska vara för alla och man hjälps åt. De som vill briljera kan lämpligen skaffa ett eget forum. Så slipper de att se så hemska saker som “sommarkantarell”.
Rätt ska vara rätt men varför kan vi inte kommunicera på rätt sätt?
Ingen blir glad åt spydigheter
däremot är det alltid bra med ny kunskap
Så både när vi skriver fel eller när vi påpekar andras fel måste vi vara positiva trevliga och sakliga
då blir det lättare att ta till sig de nya kunskaperna
så tycker jag i alla fall
Håller fullständigt med Bo E! ”Nybörjarna” lär sig av de längre hunna, men kommentarerna skall ges på ett sakligt sätt och med glimten i ögat!
En konsensus kunde uppnås om alla de som läser dessa inlägg angående “felaktiga” namn och de som använt sig av de folkliga benämningarna på svampar, som vi troligen alla vet vad de syftar på, skulle i fortsättningen skriva sina “inkorrekta” svampnamn inom citationstecken. Detta skulle vara ett tecken för oss andra att de nog vet att de använder sig av ett “smeknamn” i stället för det korrekta namnet på svampen i fråga. De må kalla sina trattkantareller för “trattisar” eller “höstkantareller”, fast vissa får ”nippor” av dessa benämningar, men diskussionen här skulle i så fall bli mindre relevant - rentav onödig!
...och ingen behöver mera “briljera” eller agera som “Besser-wisser”!?
Med önskan om en skön sommar till alla som läser detta!