0 30068 visningar

50 svar

sälja svamp

Cajsa A

25 jun 2012 kl. 15:24

Hej allihopa!

Jag blir strax Ulricehamnsbo. och jag älskar att plocka svamp, som ofta blir i sådana mängder att jag vill sälja. Vem vill köpa? Jag tar tacksamt emot tips på alla uppköpare
i Ulricehamn med omnejd.

Mvh

0

Christer

25 jun 2012 kl. 17:27

Hej Cajsa A!

Maila mig så ska vi se om vi kan hitta en bra samarbetsväg. Jag bor inte så långt ifrån dig.

christer.z@telia.com

0

Christer

28 jun 2012 kl. 02:01

Hej Cajsa!

Du eftersökte ju folk som vill köpa och jag har lämnat min mailadress här men du har inte hört av dig. Var det bara ett skämt?

0

cajsa

29 jun 2012 kl. 03:49

Nejdå

Jag är nyss hemkommen från en kortare semester.

Tack för ditt svar, jag mailar strax!

0

Peter

29 jun 2012 kl. 05:55

Annars bruka de flesta restaurangerna vara intresserade av att köpa svamp.
Karl-Johan var väldigt eftertraktat under tiden då jag sålde en del minns jag, lycka till!

0

Tony

29 jun 2012 kl. 18:32

Vad är skäligt pris på ex Karl-Johan??

0

cajsa

29 jun 2012 kl. 22:07

ja priserna är rätt intressant.

Tackar för lyckönskningar,
jag har skrivit till flera restauranter och frågat men ingen har svarat, kanske det är bättre att gå till köksmästaren och fråga öga mot öga.

0

Peter

30 jun 2012 kl. 05:17

Kommer faktiskt inte ihåg vad jag tog för dem, var nog ett kompispris då jag kände ägarna lite grann.
Tror det bästa är att knalla runt till restaurangerna och ge dem erbjudandet. Lycka till!

0

Jonnie

2 jul 2012 kl. 00:20

Kantareller kan man nog få allt mellan 50-150 kr per kilo rensat,,

KarlJohan säljs (köps) i olika klasser om man ska sälja mycket,, här är klasserna som gäller där JAG säljer:

KLass 1, Små Karl-Johan, 8-15 cm i hatten kanske, helt vit undertill, hård och fast i köttet och helt maskfri =30-50 kr /kilo.

Klass 2, Lite större svamp som kan ha börjat gulna undertill, fortfarande helt maskfri = 15-30 kr/kilo..

Klass 3,,,(övrig Karl-Johan, 5-15 kr per kilo..

OBS, priserna varierar med tillgången och är angivna med ett ungefärligt pris,, det svåra med KJ är att den är känslig för värme,, skulle kunna skriva mycket anekdoter om Karl-Johanplockning, personligen tycker jag att det är något av det roligaste man kan göra i skogen..

0

Malin

2 jul 2012 kl. 16:57

Herregud! Med så lpåga priser är det ju bättre att behålla svampen själv:-)

0

Bengt Saxmark

2 jul 2012 kl. 22:08

Hej Jonnie,

Du verkar ganska erfaren på området, torkar du svamp också, är intresserad av torkad karljohan och ev torkade strävsoppar?

0

Cajsa A

3 jul 2012 kl. 15:53

Tack alla för ert engagemang!

Kul!

Kram!

0

johan

3 jul 2012 kl. 17:20

jag säljer rensade kantareller för 80kr kilot

mange234@hotmal.com

0

Jonnie

3 jul 2012 kl. 21:30

Hej Bengt..
Nej, jag säljer endast färsk svamp och de som köpt upp den svampen är/var en firma i Molkom..(Fin-Svamp) hette de då,, väldigt seriösa, allt jag och andra plockade, gick på export till Italien,,
Något år plockade jag åtskilliga hundra kilo,, hade då tillgång till kylrum,, vilket nästan är en förutsättning för att få själva logistiken att funka.
Det är ju så att Karl-Johan snabbt förlorar i värme, alltså: Plockar du en svamp i klass 1 så måste den snabbt in i kyla,, annars har du snart en klass 2-svamp, vilket ju betyder sämre betalt…:)

Kul är det hursomhelst,, och väldigt bra träning,, vissa år får man ju bära i mur-hinkar ur skogen..
Vi får väl se framöver,, i år blir i alla fall mycket kantareller,, väldigt, väldigt mycket…:)

0

Bengt Saxmark

4 jul 2012 kl. 09:31

Hej, Jonnie,
Intressant, ja Italienarna är helt galna i KarlJohan, läste att Ungern och Rumänien är stora på export till Italien nu.
Jag torkar alla Karljohan och det blir ju bättre betalt, kostnad för skivning och tork inräknad. Kikar just nu på en Manuell skivare med stort ingångshål så du kan få in svamp på tvären. Jag har torktollor som är 60 x 120cm byggda så du kan hänga flera på höjd och få plats med 20 kilo åt gången, ifall det smäller till, väntar på nästa kalle år.
Massor med kantareller på gång som sagt.

0

Jonnie

5 jul 2012 kl. 00:36

Där ser man,,, ja det låter ju som om du har en bra verksamhet där,,, så slipper du ju det här med kylrum också..
Italienarna lär ju kyla ned svampen till 2 grader celcius vad jag förstått eftersom den mask som då finns i svampen kryper ur,, innan de torkar den, har du testat om det fungerar/stämmer??
Detta sätt gör ju att de även kan använda svamp som angripits lite.., de är riktigt duktiga på Karl-Johan italienarna..

0

Bengt Saxmark

5 jul 2012 kl. 10:01

Jag har letat efter info om just det du pratar om, hur gör dom igentligen?
Dom måste ha mycket erfarenhet efterssom det är en stor och viktig del av deras matkultur.
När det gäller kyla ner svampen är min erfarenhet att man endast gör “aktiviteten” långsammare, men inte stoppar eller t.o.m blir av med masken.Jag har däremot sett mask som krupit ut under torkningen. Så dom kylde ner och fraktade färskt till Italien?
Undrar vilken torkmetod dom har. Jag har läst att frukt kan torkas med syra, inte att frukten ligger i syra men att syran i rummet drar åt sig vattnet i produkten. En annan sak undrar jag också om svampen i vissa fall kan vara blekt på ngt sätt, har sett mycket ljusa exempel på torkad kalle.

0

Jonnie

5 jul 2012 kl. 21:42

Jag träffar ju på de här killarna i sommar (om det nu blir ngn K-J förstås,, jag ska ta med dina frågor och försöka reda ut det,, jag är själv rätt nyfiken på det här.. :)

0

Bengt Saxamrk

5 jul 2012 kl. 22:55

Du har fortfarande inte funderat på torkning, jag menar om du gillar och plocka och är insatt i kvaliteter och så. Det blir det bättre betalt och faktiskt mindre stress, du bunkrar upp i din egen takt och fyller lagret och kränger av när du har ett litet lager. Det beror lite på förståss hur man bor. I en lägenhet är det svårare, men har man ett rum i ett hus eller uthus är det enkelt.

0

Jonnie

6 jul 2012 kl. 09:33

Lägenhet mitt i stan just nu (tyvärr) annars är det ju en god idé som jag ska fundera på,,, (hade även en liten plan att klä en husvagn med frigolit invändigt och ha som kylrum..:)
Din sätt att bereda svampen är säkerligen mycket bättre, men jag ser ett problem…
Det är ju så att K-J-säsongen är kort och intensiv, på 1-2 veckor är det över… vilket innebär att man tillbringar all möjlig tänkbar tid i skogen,, då är det lätt och behändigt att stuva in backar med svamp i ett kylrum istället för att skiva och bereda svampen som du nu gör.. visst, man kunde ju ställa in svampen i kylrummet och ta itu med torkningen då säsongen är över,, det kanske skulle kunna gå.
Vi pratar ju här om 500 kilo och uppåt.. Det vore väldigt intressant att se din anläggning,,

0

Bengt Saxmark

6 jul 2012 kl. 11:01

Jag förstår, det är dilemma förståss det här med utrymme och hur man bor och det här med den korta säsongen när det smäller till. Man har inte lång tid på sig och fort som sjutton måste det gå. Jag bor i England och kollar med svampguiden, vänner och bekanta och när det sätter igång är det bara att åka..bums! Om jag inte redan är där förståss.
Anläggning är synd att säga, men det är hyfsat utvecklat på amamtör nivå. Stötestenen har varit skivingen, men med en Hällde maskin eller den manuella som jag nu hittat kör du igenom massor på kort tid och det blir snygga jämna skivor. 50 kilo på en timme går fint efter man har checkat svampem och tagit bort rörlagret om det gulnat för mycket.
Den översta torkollan hänger i en punkt (alla fyra hörnen går ihop i mitten) så du behöver bara en krok i taket och sedan 4-5 till som hänger under. Nåla fast lakan runt kanten på den översta ollan och låt lakanen gå ner till golvet och lägg 2 bilfläktar riktade uppåt under och det blir torrt på 24 timmar.

0

OlaH

7 jul 2012 kl. 23:09

Hej grabbar
Intressant tråd för mig som handlar med svamp. Först, upp till 50 kr Jonnie? Det ska till något ton per dag innan vi betalar så dåligt. Vi brukar öppna runt 100 kr per kg för den kvalitet du beskriver. I det läget Bengt så går det i vart fall inte att tjäna bättre på torkat annat än möjligen med tämligt små kvantiteter.
Fin svamp i Molkom Jonnie har enligt mina källor kastat in handsken för gott. Vet du något som inte jag vet?
Vart i landet finns du Bengt?

0

Jonnie

9 jul 2012 kl. 09:59

Jag har också hört att de kursat,, väldigt synd faktiskt, bra killar…
100 och nedåt /kilo är ju riktigt bra,, men då vill du ha skuren fot antar jag??

Jag har ju tänkt sälja till dej Ola i flera år men vi har ju inte haft ngn säsong, jag har flyttat från mitt hus så jag har det lite svårt med logistiken.. (min gamla mor har mina 3 stora kylskåp i sitt garage och hon är inte speciellt glad i det…:) 
Jag var inne på att hyra en låsbar kylvagn men det blev lite Ebberöds bank av det…
Bygga ett kylrum vore nog det bästa, blir nog till nästa år.. Jag jobbar ganska mycket och då känns det som det bästa alternativet att tok-plocka i ett par dagar o sälja färsk svamp..
Bengts idé och egentillverkade tork verkar ju spännande att se hursomhelst..
Vi hoppas vi får anledning att ses i år.. Jag är just nu rätt skeptisk till K-J,, vad gäller kantareller däremot kommer vi få se en rekordsäsong om vädret står sig…
Vi hörs..

0

OlaH

9 jul 2012 kl. 21:56

KJ ska man väl alltid vara skeptisk till i kommersiella sammanhang, men kanske vi ses i kantarellsvängen! :-)

Se min kommande tråd om dagens kantarellpremiär i Kil. Tror den får heta. “Reklam - kantarellpremiär i Kil”

0

Jonnie

10 jul 2012 kl. 00:09

Man vet aldrig,, just nu har jag beställningar på så många kilo att jag inte skriver antalet,,, men jag kan nog få över ändå som det ser ut…’
Bra reklamforum detta… :)

0

Bengt!

Elisabeth Jansson

11 jul 2012 kl. 00:55

Hej på er!
Intressant diskussion att läsa, det du skriver Bengt :En annan sak undrar jag också om svampen i vissa fall kan vara blekt på ngt sätt, har sett mycket ljusa exempel på torkad kalle. Det finns ju olika sorter av K-J alla med förnamnet Boletus lat. de ljusa exen kan vara att de inte fått så mycket ljus,men det troliga är att det är finluden stensopp B.reticulátus ett äldre svensk namn på svampen är grågul stensopp,den växer tillsammans med ek och bok och är betydligt vanligare i Europa och särskilt Italien.
Italienarna gillar dock vår B.édulis som växer mycket i granskog bättre än deras,därför kanske det är förklaring varför det går lätt att exportera.
Jag vet att de tillverkar en pastasås med K-J och det var viktigt för dem att de torkade K-J var av fyrkantiga bitar,medan vi som torkar gör det enklare för oss och torkar i skivor för att svampen blir torr snabbare.
Det måste ha med traditionen att göra om det är fyrkantiga bitar eller skivor.
Sedan finns det den Rödbruna stensoppen B. pinophilus som växer tillsammans med tall och kommer ganska sent på hösten,finns mycket på tallhedarna gränsen Dalarna Värmland vissa år och blir inte så angripen av larver för den uppträder sent på året. Sedan lär det ska finnas en sort till som trivs med björk som Klas J skrev om här på guiden för några år sedan.
Roligt att plocka K-J är det ju,i de skogar som finns kvar,för här där jag bor är det snart mer kalhyggen än skog!
Hoppas på ett reservat,länstyrelsen har jobbat på det i snart ett år,men det är sällsyntare arter som inte är matsvamp som skyddet gäller förutom violgubbe.

0

Elisabeth

Bengt Saxmark

11 jul 2012 kl. 21:52

Kul info, du verkar vara insatt på området och det här med finluden stensopp kan ju förklara saken. Jag var i Bergamo och där såldes skivad torkad KJ, alldeles ljusa (och fina faktiskt) och utan en massa tjocka rörlager.
Får hålla tummarna att det KJ-år i år, det är en härlig känsla när dom går till.

0

Italienare

Anna Vb

12 jul 2012 kl. 13:13

Har rätt mycket att göra med dem i jobbet och de är verkligen förtjusta i Karl Johan, porcini som de kallar den. Tror den vanligaste rätten de lagar är risotto, men ofta även i pasta och på pizza. De brukar göra stora ögon i svenska svampskogar. :)

0

Italienare

Mr Bengt

12 jul 2012 kl. 16:58

Jag hade med en kille på en svamputflykt här i England och han berättade stolt att åkt till Italien för att plocka Porcini. När jag berättade att han kan hitta samma här i England, vilket vi också gjorde, blev han mycket paff. Fast ok, själva resan var ju en upplevelse men syftet var faktiskt att hitta exotiska Porcinis (Kallar)

0

Italienare

Anna Vb

12 jul 2012 kl. 17:51

Hihi, hade velat se hans uttryck när du berättade… Förhoppningsvis fick han kanske smaka dem väl tillagade också. Bara det skulle nog vara värt en resa till Italien. De kan det där med att ta fram smaker i mat. :)

0

Italienare

Mr Bengt

12 jul 2012 kl. 19:03

Dom kan det, Italienarna. Inte krånglar dom till det heller, och basen är bra råvaror vilket dom är noga med.

0

bleona

18 aug 2012 kl. 17:33

kan du säga vart du plockar svampare

0

Kicki

21 sep 2012 kl. 11:16

Hej!
Jag bor i Stockholm och har landställe i Sörmland. Säljer gärna lite färska och rensade trattisar. (Älskar och plocka men gör inte av med allt). Jag kollade med “min” Ica förra hösten och de måste ha kontrollerade leverantörer och får inte köpa. Är någon intresserad och hur mycket kan jag ta/vill du ge? Eller något bra tips?

Mvh

0

Jonnie

21 sep 2012 kl. 14:03

Jag sålde för några år sedan vanliga kantareller till
Olsson o Söner på Östermalmshallen, det funkade bra,, om det går att sälja trattkantareller dit vet jag inte,, ring o kolla…, tror inte det är speciellt bra betalt om du säljer till uppköpare,, 25-30 kr/kilo,, tippar jag..

0

Fredrik

22 sep 2012 kl. 08:58

Hej!

Är det så att du eller någon annan inom detta forum är intresserade att köpa nyrensade fina trattkantareller så hör gärna av er.

fredrik.johansson@resursteamet.se

0

Malin Öberg

25 aug 2013 kl. 23:44

Hej
Bor i Halmstad/Halland och undrar om det finns någon uppköpare för svamp i närheten? Ta gärna kontakt isåfall (pigfarm50@hotmail.com), plockar mycket K-J & trattkantareller!

0

Horst Galda

26 sep 2013 kl. 15:59

Ja, gärna färsk Karl-Johan.
Tacksam för svar.
Hälsningar
Horst

0

Niko

27 aug 2014 kl. 17:56

Hej!
jag köper gärna kantareller av dig
mvh
Niko

0

Niko

27 aug 2014 kl. 17:56

Hej!
jag köper gärna kantareller av dig
mvh
Niko

0

victor

27 aug 2014 kl. 22:04

Jag köper all din svamp.
Pris beror på kvantitet och mängd
vänligen maila eller ring mig
tel 0760578163
victornikolajeff@gmail.com

0

PeterF

29 aug 2014 kl. 18:53

Finns det intresserade som köper Karl Johan i Stockholmsområdet?
Min tjej har plocket betydligt mer än vad vi kan förbruka och planerar att plocka ännu mer.
Blandat från stora som fått färg under hatten till små färska.

0

Ricard

30 aug 2014 kl. 16:11

Hej Peter!
Jag vill köpa Karl-johan, maila mig gärna på rika4053@hotmail.com.

Mvh
Ricard

0

Hanna

31 aug 2014 kl. 14:45

Jag har K-J att sälja om någon är intresserad då jag har för avsikt att plocka mer och jag har fyllt mitt behov, jag bor i Falun. Hör av er på min mail vid intresse johanshanna@gmail.com

0

Amie

1 sep 2014 kl. 21:26

Jag torkar dem i varmluftsugn, 60 grader över natten. Skivade tunt förstås

0

Johan

3 sep 2014 kl. 13:56

Hej! I have a many kilograms of fresh Karl Johans every day! Only 1 and 2 class. Im looking for a customer.
Please contact me mlrwrc@gmail.com or phone 076 221 3371

0

jan@colourcenter.se

10 sep 2014 kl. 14:58

Bor i Helsingborg och kommer gärna upp till Halmstad och några kilon av Karl Johan och även kantareller

0

jonas karlsson

29 okt 2014 kl. 20:02

hej! vi har mycket trattkantareller,säljer gärna det till dig. de är plockade i småland o är nerfrysta i förpackningar på ca 300-400 gram,dvs rensade o förvällda.hur mycket är du beredd på att betala mvh jk

0

Inger

23 sep 2015 kl. 23:36

Hej!
Jag undrar om det finns någon i Skåne som vill köpa Karl Johan svamp?
Hälsningar
Inger

0

Christer

24 sep 2015 kl. 16:15

YES!

Ring mig på 0705-317460!

0

Köper gärna svamp

Blomman

25 sep 2015 kl. 06:33

Ring: 0735-038963

Tråden är stängd för ytterligare inlägg

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone