Jag tycker att det ser ut som mörk tuvskivling, Lyophyllum decastes.
Det går att läsa mer om dem här:
http://www.bioenv.gu.se/digitalAssets/1325/1325222_henriksundberg.pdf
I Japan verkar de inte riktigt dela Irenes syn på smak: “I Japan anses talltuvskivling såväl som röktuvskivling tillhöra de allra mest delikata av matsvampar, den mörka tuvskivlingen ses som en medelmåttig matsvamp i Japan”
Se vidare denna länk: http://lyophyllumshimeji.blogspot.se/2010/09/hur-att-kanna-igen-talltuvskivling-hon.html
En till åsikt kring smaken på talltuvskivling:
http://www.pitea-tidningen.se/pitea/artikel.aspx?ArticleId=6456509
Jag kanske ska förtydliga vad jag menade med medioker - dvs en helt OK matsvamp med trevlig konsistens, men enligt min mening ingen smaksensation. Vad folk klassar som mediokra respektive bättre matsvampar är förstås relativt, inte minst beroende på vilka andra svampar man brukar äta.
Det är väl tur att inte alla tycker likadant om alla svampar!
Jag kommer säkert att fortsätta att samla och äta talltuvskivling, för det är ingen annan som plockar den häromkring.
Jag räknar inte med någon konkurrens av folk som plockar till försäljning heller, för japanerna accepterar inte svamp som växt i de Tjernobylsmittade områdena :-)