0 8514 visningar

7 svar

Svarta trattkantareller ?

//Nils

17 okt 2012 kl. 16:21

Hej,

Jag plockade en del trattkantareller i helgen och har sedan tvättat dem för att sedan torka dem. De flesta har fått en fin brun färg medan några har blivit kolsvarta. Dessa svarta luktar faktiskt godare och mer än de bruna. Jag kom på den briljanta idén att stoppa in en plåt med nytvättade trattkantareller i ugnen (avstängd men på eftervärme)med öppen lucka. När jag 3-4 timmar tittade till dem hade de blivit svarat och de var lite slemmiga. Jag tog sedan hårtorken och de har nu torkat helt. Det är alltså dessa som har blivit svarta men luktar gott.

Mina frågor är:
1.  Kan jag äta dessa?
2.  Om jag inte kan det, varför kan jag inte det? Är de bara inte goda eller har de blivit giftiga?

0

Tor v E

17 okt 2012 kl. 18:09

Hej.
Jag tror, men har inget bevis för det, att de svarta hade startat en förruttnelseprocess innan de torkade helt. I så fall så kan det ha bildats gift i svampen. Jag hade slängt de svarta ex’en.

0

Susanne

17 okt 2012 kl. 18:49

Det är när de ruttnar som de blir svarta. Varför sköljer du svampen? De blir ju blöta och det är förmodligen därför de har ruttnat.

0

Ola R

18 okt 2012 kl. 14:42

Att de ibland blir svarta tror jag inte nödvändigtvis beror på en förruttnelseprocess.
Jag torkar rödgula och trattkantareller i bastun utbredda på myggnät i ollor. Vid något tillfälle har de blivit svarta trots att de varit färska och av god kvalitet. Men temperaturen i bastun har då överstigit 40 grader. När den legat på 35 max grader har detta aldrig inträffat. De svarta har luktat och smakat helt ok dock.
Uppenbarligen spelar torktemperaturen in. Man får dock skilja på om de svartnar pga förruttnelseprocessen, men det märker man ju lätt, då de luktar bokstavligen f-n.

0

Boman

18 okt 2012 kl. 23:43

Om de svartnar så kan de torkats för varmt och möjligen under för lång tid, eller varit för gamla vid plockning, eller förvarats fel mellan torkning och plockning. Varför tvätta svampen? Du rensar väl av fötterna i skogen så svampen i korgen inte smutsas av jord?
Släng de svartnade, behåll resten.
Även bra matsvamp kan bli giftig vid fel behandling.

0

Kul!

buffy

19 okt 2012 kl. 11:54

Inte riktigt lika kul som skribenten som torkade hela stora halvruttna soppar uppträdda på trådar och med makaroner mellan som distanser. Men han hade ju bilder.

1. Tvätta aldrig svampar, skölj dem om de är så smutsiga att de inte kan borstas rena, men enbart om du omedelbart ämnar tillaga dem.

2. Trattisar kan ibland svartna vid torkning även om man inte tvättat dem. Det betyder att de har hunnit ruttna. De skall plockas bort och kasseras såvida man inte har en särskild förkärlek för rutten mat.

0

Björn

15 okt 2021 kl. 15:32

Plockat idag 15/10 upplands Väsby , granskog

1

bra svar

Joachim Krumlinde

15 okt 2021 kl. 16:54

Detta menar jag är svart trumpetsvamp, men du bör göra ett eget inlägg och inte återanvända ett gammalt, för dels kan det orsaka förvirring, dels kan du själv och andra få svårt att hitta igen det.

Tråden är stängd för ytterligare inlägg

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone