Ja, det är stolt fjällskivling, om den inte rodnar i köttet i skador och snitt vilket i så fall skulle tyda på sotbrun fjällskivling (Macrolepiota permixta). Hur som helst så är bägge ätliga.
Stolt fjällskivling är nästan godast som knaperstekt i smör på medel- till låg värme.
Tack till PH, Micke och Bernt för snabba och tydliga svar! Änvändbar också!
Jag tror jag har hittat stolt fjällskivling i går, eftersom svamparna inte rodnade vid brottytan och den större svampen är hög (35 cm, jag har gissat fel tidigare). Färgschemat är vitt och ljusbrunt, mer brunaktigt på foten. Ja, foten är träig, särskilt den större.
Jag har hört att stolt fjällskivling är en favoritsvamp. Jag har förvällt, stekt och smakat. Smaken påminner om en blandning av taggsvamp och Karl Johan - om det är möjligt!
Tack igen! Vad spännande för en nybörjare som jag att hitta en väldigt kraftig svamp första gången!
Ja, det är stolt fjällskivling!