Jag har länge varit sugen på att provsmaka Rodnande flugsvamp - Amanita rubescens. Men vill gärna dubbelkolla med experterna här på forumet så att det verkligen är rätt art innan jag tillagar dem. Hittade ett par fina exemplar växandes nära varandra under en björk på en gräsmatta i Laröd, nordvästra Skåne.
Fler bilder.
Fler bilder.
Jag är fortfarande nyfiken på flugsvamparna jag hittade idag, har förvarat dem i en pappåse i kylen i väntan på svar. De rodnar i hattköttet, skivorna och foten så då bör det väl vara rodnande flugsvamp?
Det är rodnande flugsvamp som du har hittat. Om du så absolut vill provsmaka den bör du tillaga den länge eftersom den är giftig rå. Var uppmärksam på att den kan förväxlas med andra flugsvampar, som t.ex panterflugsvamp eller brun flugsvamp, men dessa rodnar inte när du bryter på dem.
Jag valde att provsmaka lite av den rodnande flugsvampen jag hittade. Stekte en fjärdedels stor hatt och en hel liten. Smakade bra, men vill inte påstå att det är en fyrstjärnig stor läckerhet som det står i en del äldre svampböcker.
Jag har också ätit den en gång. Smaken var väl ok men det är ingen svamp jag går stora vägar ut för att plocka. Jag vet att tyskarna är förtjusta i den.