Jag provade för ngra veckor sedan att konservera kantareller efter receptet här på Svampguiden. Jag har aldrig konserverat ngt på det viset förut, men jag tyckte inte att det var bökigt. I första omgången packade jag dock inte svampbitarna tätt nog i burkarna, så i dem blev det väldigt mkt spad o lite svamp *s*
Hittade för några veckor sen ett företag i skåne som säljer alla möjliga sorters burkar!
Köpte ca 90 burkar med lock till marmelad inkl frakt för 600 kr men dom har massa andra burkar & flaskor!
http://www.flaskorburkar.se
Hej Micke!
Det räcker att diska ur. Metoden att konservera genom upphettning innebär att allt innehåll steriliseras. Konserveringsmetoden http://svampguiden.com/artikel_konservering.asp kräver att man håller god renlighet - tvättade händer, välrensad svamp, rena verktyg etc.
Vid saftning och syltning däremot, då ingen upphettning sker EFTER fyllning av burkar och flaskor, är det mycket viktigt att dessa är fria från mögel och bakterier (äppelmos är särskilt känsligt). Vår metod då är att hetta upp burkar/flaskor i ugnen till c:a 200 grader i 30 minuter. Locken kokar vi i vatten c:a 20 minuter. Det är viktigt att inte kladda med fingrarna inuti burkarna eller på lockens insida efter ”steriliseringen”. Istången är ett praktiskt redskap när locken ska hanteras.
Hej alla!!! Köp inte för många sådana burkar själv köpte jag 5 st ingen håller tillräckligt tätt för konservering duger derimot för torkad svamp men det är 3 år sedan de kanske har blivigt bättre. Jag kokar alltid konserveringsringarna så var någa med sådana här burkar, koka dem först och kladda inte på silkonet för då är det kört.
Hej igen alla!
Jag hade lite brottom när jag såg vad Brittis hade köp, tänkte varna alla men inte bara jag hade provat och misslyckats ser jag nu. Nej jag har luckats bäst med burkar av fabrikatet “Fido” made in Italy finns i de flesta butiker ÖB m.m. Efter disk själj väl, jag kör mina i diskmaskinen utan diskmedel just innan jag använder dem (de var rena innan såklart)så är de varma åxå och det är bra.