Idag hittade jag mÅnga och stora Biskoppsmössor. Jag plockade dem inte då jag förstått att de i princip inte går att särskilja från den lömska. Nu undrar jag om någon ändå plockat denna och kokat av dem enligt konstens alla regler? Undrar även hur de smakade?
Här kommer bilderna. Jag tycker att det ser ut som Biskopsmössa, huruvida den är lömsk eller inte skall ju bara gå att avgöra mikroskopiskt om jag förstått saken rätt. _Däremot ska även den lömska gå att äta efter avkokning. Om det nu är Biskopsmössa vill säga. Någon annan kanske har en annan åsikt? Man är ju ingen expert ;)
Biskoppsmössa
jag har ätit brun hattmurkla som är dess rätta namn, pga förväxlingsrisk så kokade jag av dem, smaken försvann men hjälptes upp med att använda sherry och ljus dijongsenap, så det hela blev välsmakande, poängen är nog murklans tuggmotstånd, känsla i käften som är något jag gillar
Hej!
Nu först upptäckte jag att du lagt ut bilder.
Skulle jättegärna vilja ha tag på lömsk biskopsmössa för mikroskopiering.
Dina ser faktiskt ut att ha en mycket ljusare fot än de jag sett tidigare vilket ger mig förhoppning om att det kan vara lömsk.
Har du kvar dom?
God morgon :)
De står kvar på backen! Hade ändå tänkt att gå åt det hållet idag. Det fanns många fler än de jag fotade, kan det växa lömsk och vanlig om vartannat? Läste någonstans att lömsk växte på sandig jord med tall och vanlig på ved. Vet inte om det stämmer? Mina växte på ved. Vill du jag skall plocka alla?
Det behövs bara en.
Om den växer på ved så är det väl mest troligt den vanliga, men den vanliga växer ju också på marken så varför skulle inte den lömska kunna växa på ved?
Vore jättesnällt om du kunde torka och skicka en till mig.
Du kan maila mig på liei0003@student.umu.se så får du min adress.
Tackar så mycket!!
Jag har ätit den. I en soppa med andra svampar och jag överlevde. Mot bättre vetande och med en gammal svampbok, tillagade jag soppan och bjöd mina käraste på. Den var super god och speciellt gillade jag denna murkliga hattmössa. Jag, glad i hågen, berättade om detta i forumet och GISSA OM JAG FICK SKÄLL!! Haha :D Men vi alla överlevde, mätta och belåtna helt utan illamående. Det var bara jag som började må lite kymigt. Men det var efter bastningen på forumet. Jag vill inte uppmana någon till att göra som jag. Men detta är min erfarenhet av just denna schwamp!
Slurp, men äter den nog inte igen..
hej
såg Era diskussioner efter att jag googlat på “lömsk biskopsmössa” p g a: att jag igår fick med mig hem ngn sorts Murkla - efter att ha tittat på internet TROR jag att jag har lömsk för mina är mkt mörkare och har lila fot. När min man plockade upp dem “rök” det om dem också - sporer kanske.1´
Okej, såg att Du ev. ville ha lömsk B, jag slängde precis mina men om Du är intresserad kan jag hämta in dem igen - (de ligger i en påse, är stora)
Du får gärna hämta de å försöka torka de. Om de fortfarande är nog frächa så att de går att torka utan att de ruttnar så får du gärna skicka de till mej.
Torka de inte i lokaler du vistas ifall det är lömsk!
Maila mig så får du min adress.
Tack så mycket!
Hej Klas, jag har också hittat biskopsmössor i skogarna i höstas. Är det säkert att det går att äta en bara om man förväller den först, fast man inte vet om det är den vanliga eller lömska biskopsmössan? Jag har ALDRIG vågat äta en, fast vissa andra kanske äter en.
Folk äter ju stensopp så... Det är väl upp till dig vilka risker du vill ta.
Jag rör inte giftmurklorna efter att en gång ha fått kraftig magvärk efter att ha ätit proffs-tillreddda stenmurklor. Man vet ju nu att gifthalten varierar väldigt mycket och att man inte får bort allt gift vid torkning/förvällning. Man vet också numera att det inte bara är akut förgiftning man ska oroa sig för utan även långsiktiga effekter (påverkar fortplantningsförmåga och orsakar cancer).
För mig är det inte värt det. Om det är det för dig kan bara du avgöra.
Hej
Har letat febrilt efter information angående biskopsmössor. Har förstått att jag troligtvis hittat den lömska och kastade den. Mitt problem är att jag la den i sidan av korgen så den låg emot mina trattkantareller i ett par timmar innan jag tog bort dem. Undrar nu om det kan vara farligt att äta dessa trattkantareller som legat emot murklorna?
Nej det är ingen fara att äta trattkantarellerna bara för att någon giftig svamp legat i samma korg. Men som en tumregel är det bäst att bara ta med de trattkantareller som är hela och slänga alla småbitar, så vet man säkert vad man får med i grytan.
Den innehåller giftet gyromitrin som du kan läsa om här:
http://svampguiden.com/svampgifter/lista
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.