Elinelund, Skåne
Vi hittade dessa idag och trodde att det var toppmurkla men nu säger min man att det kan vara stenmurkla och vi ska kasta dom.
Är det toppmurkla eller stenmurkla?
Det är rund toppmurkla, jättefin matsvamp så släng dem inte. http://svampguiden.com/art/visa/morchella_esculenta
Visst är det toppmurklor. Däremot är det inte så lätt att avgöra vilken toppmurkla det är. Dina är i iaf ätliga - och goda! Säger ngn enfaldigt bestjärnad något annat - så gäller väl det!
Visst är det en toppmurkla i släktet Morchella, och du kan absolut utesluta stenmurklor (den översta fruktkroppen påminner dock lite om en stenmurkla, är de plockade på samma ställe?).
Jan, jag vet inte om jag ska tolka ditt uttryck “enfaldigt bestjärnad” som något positivt eller negativt, men jag kan intyga att Susanne är en stjärna med mycket goda kunskaper om svampar och artbestämning efter bilder. Rund toppmurkla är trots allt det närmaste som går att komma vad gäller artbestämning enligt befintliga svenska svampböcker. Sedan har det mycket riktigt kommit nya vetenskapliga studier som visar att vi har fler än bara två arter i komplexet “toppmurklor” i landet, men det återstår att reda ut exakt vilka vi har och var de finns.
Det är för närvarande en stor röra och förvirring vad gäller våra svenska fynd av “toppmurkla” och vilken art som egentligen avses. Det som vi tidigare kallat “toppmurkla” (dvs “Morchella elata/conica”) har enligt en ny studie visat sig vara något som kan passa in på antingen “Morchella eximioides” (beskriven 1990), “Morchella purpurascens” (beskriven 1984) eller “Morchella importuna” (beskriven 2012)... Jag ska inte här gå vidare med vad begreppet “rund toppmurkla” möjligen kan rymma för arter, men utan tvekan kan vi konstatera att det fortfarande råder stor osäkerhet vad gäller taxonomisk tillhörighet på det som vi tidigare har kallat “toppmurkla” och “rund toppmurkla”.
Om vi orkar bortse från de taxonomiska rörorna så går det fortfarande bra att ha med dessa “toppmurklor” i våra gastronomiska svampröror om vi tillagar dem enligt praxis (stek/koka ordentligt minst 10 minuter). Det finns ett fåtal fall av förgiftningar även med Morchella-arter som dock inte är allvarliga och som varit övergående och inte orsakat bestående skador (http://www.dipualba.es/micologica/curiosidades/Morchellas_toxicidad.pdf).
Som vanligt gäller att inte äta stora mängder och att tillaga svamparna ordentligt, dvs under upphettning i minst 10 minuter oavsett stekning/kokning.
Så för att sammanfatta: Du kan äta dina plockade toppmurklor, förutsatt att de är tillagade ordentligt (upphettning minst 10 minuter) och att du inte äter hektovis med mängder.
Ingen hade svarat när jag började plita ner bokstäver. Om jag sett Susannes svar, så hade jag givetvis inte skickat mitt.
Vill bara säga att jag förstås är medveten om de nya rönen vad gäller Morchellakomplexet även om jag inte är närmare insatt i det hela men kände inte att det var behövligt att gå närmare in på det just i detta fallet eftersom det gällde matsvamp och Morchella vs Gyromitra. Men mycket bra och utförlig förklaring från Michael. Och nej jag tror inte att Jan menade något illa med sitt uttryck. Jag antar att enfaldigt står för EN (stjärnigt) men det var ett konstigt uttryck ...men samtidigt lite kul tycker en enfaldig stjärna :D
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.