Går det att frysa in soppar?
Soppar fryses vanligen in skivade i den form du vill äta dem, förvällda/stekta.
Karljohansvamp, Stensopp och svampar i denna Boletus-familjen kan även frysas in råa, rensade med skägget borttaget och skurna i större bitar eller hela mindre svampar.
Ett tips från Bengt Sand 19 nov 2006 om tillagningen av de frusna svamparna (gäller bara Stensoppen), se här: ” Att frysa in rensad och färsk KJ i t.ex. 6-liters fryspåsar är i det närmaste perfekt.
Tillagningen går till så här: Häll mycket vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar upp doppar du i svamparna i några sekunder. Ta upp dem och skär dem i bitar på samma sätt som du skulle gjort med nyplockade. Lägg dem sedan i en stekpanna och förväll dem tills bara något vätska återstår. Bryn sedan svampen i smör eller något annat onyttigt. Resultatet går knappt att skilja från färskhanterade.”
http://svampguiden.com/forum/visa/39075
Bästa sättet att tillvarata “stora” mängder av stensopp (och även en del andra soppar och vissa andra, därtill lämpade svampar) är dock att torka dem, “skivade” eller i bitar. Ett bra resultat kräver en ändamålsenlig torkapparat med stor valfrihet vad gäller temperatur- och tidsinställning. Det finns åtminstone ett fabrikat som uppfyller alla mina önskemål/krav.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.