Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hittade denna på tomten idag. I början av en sluttning. Mager mark. Står några tallar nära.
Vit flugsvamp??
Några tips på hur jag får bort den permanent? Tog upp den med en plastpåse och slängde i soporna.
(Ena bilden tagen direkt efter att jag petade omkull den. Den andra (då skivorna är lite vågigare) tagen ett par timmar efteråt.)
Det ploppar upp massor med svampar i vår gräsmatta (Mellansverige) undrar om de är giftiga, eftersom småbarn ofta vistas där! De två första bilderna är på en svamp som oftast växer flera på samma ställe, hatten är ca 1-2cm diam. Färgen varierar från ljus- till mörkbrun, skaftet ca3cm lång och 2-3mm bred. Den 3:e bilden visar en svamp som också växer i gräsmattan, men bara någon enstaka här och där, den är ca 4cm hög
I en stor häxring i en fruktträdgård med välklippt gräsmatta i Stockholmstrakten har jag hittat en korg full med dessa svampar. Gissade på rodnande fjällskivling, men den rodnar ytterst lite i hatten, och först efter ett tag. Den med bruten hatt på bilden har säkert legat 30 min. Vissa rodnar i foten när jag skurit/brutit av dem, men inte alla. I min svampbok är ju den rodnande **-stjärnig, men har sedan läst på nätet att den kan ge magbesvär?
Hej, har aldrig plockat eller ätit dessa men av allt att dömma tycker jag det verkar som stolt fjällskivling, har inte plockat dem än och inte heller testat om de rodnar, luktade på dem och det luktade inte illa iaf :)
Hej! Ny på det här med svamp. Känner mig trygg i att identifiera kantarell och blek taggsvamp, men that’s about it. Hittade denna på en promenad idag, och efter vad jag kan läsa mig till tänker jag att det är en skogs- eller blodchampinjon? Men jag vågar inte chansa! Vore super om någon ville svara här!
(Obs, lilla svampen på fatet hittades på annat ställe, och inte alls säkert att det är samma, frågan gäller den stora svampen!)
Hej! Jag var i Fänstjärnskogens naturreservat i norra Värmland häromdagen i hopp om att hitta och lära mig nya vedsvampar och så hittade jag denna. Som ni kan se på ena bilden var det på en grov, barklös gammal tallåga. Den ligger solexponerat i en blockig och gles tallskog. Ytterkanten på svampen är luddig i luppen och lagret närmast underlaget är mörkbrunt. Känns rätt, men vad säger ni där ute? :)
Hittade denna på dagens tur i Stockholms området. Satt tillsammans med flera mindre exemplar men alla hade lika kraftig fot. Påminner väldigt mycket om giftspindling men giftspindlingen har smalare fot…? Skivorna är snudd på mörkt röda. Satt på stig i mossig granskog. Luktar färsk jord och svartpeppar
Hittade på lunchen idag i en sopp jag inte känner igen. Ljusbrun torr och sträv ovansida med uppsprucket mönster. Citrongul undertill och en bit ner på stammen. Blånar snabbt vid beröring och övergår mot svart efter en kort stund. Fast till hårt kött i hatt och stam. Det går inte att trycka in tummen i foten.
Växtplats i Malmö, gräsmatta i äldre trädgård.
Denna vaxskivling växte i vår trädgård. Hatten skiftar från orange till gul, men där det orangea är centrerat kring mitten. Hattkanten är räfflad och lite ljust orange. Skivorna är relativt breda, glest förekommande och ljusare till färgen än hatten då de snarare går mot vit/beige. Foten är långsmal, en aning strimmig/vågig och genomgående gul.
Skivorna är den del som gäckar mig…. jag har flera kandidater men tycker inte att någon stämmer överens med skivfärgen.
Jag h…mer…