Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hittade det här exemplaret (tillsammans med ett helt gäng en bit längre bort) som jag skar av en bit av för att ta hem och identifiera. Doften var väldigt mild, smaken likaså, gula sporer och vitt kött så jag gick efter det som stod i min svampbok (måste köpa en ny!!!) och stekte upp det lilla som jag plockade.
Smaken var helt okej, inte dålig, inte fantastisk. Men var inte förrän efter detta som jag läste här på Svampguiden att gula fingersvampar inte längre anses vara matsvam…mer…
Hittade en mängd av dessa gula svampar under en tur i skogen tidigare i veckan. Då jag inte kan mycket om svampar med gula hattar och skivor så plockade jag inga, men ville fota och fråga här om man kunde få hjälp med att bestämma arten.
Efter att jag nu har läst på lite själv så tror jag att detta kan vara äggkremlor? Plockades i blandskog i Sörmland, luktade inte på dem, ihålig fot som ni kan se.
Hittade den här svampen när jag var ute och vandrade i skogen senast, har ingen aning om vad det är för art och kunde inte hitta något som passade in bra i svampboken som jag äger.
Tänkte se om ni här har någon idé? Var tyvärr några dagar sedan nu, så kommer inte ihåg vad svampen luktade som men vet att den inte luktade mjöl (letade efter gråvit mjölskivling). Fanns i blandad skog i Sörmland.
Tog bilder och så då jag tyckte lamellerna såg konstiga ut, nästan prickiga. Tro…mer…
Vilken skog i Stockholm skulle jag kunna hitta Kantareller I? Får gärna vara lite mer utanför stan.
Har bleknat lite efter ca 1-2h. Plockades vid skogsbryn bland mossa med ganska mycket fukt och vattenpölar.
Var ute och plockade Kantareller då jag på en stig fick syn på denna svamp. Växte i gammal tallskog i kanten av en stor myr,,, i Hälsingland, Finnskogen Bollnäs.
Växte i stora klungor, säkert ett 10-tal svampklungor på platsen.
Vad kan det var ?
Hej,
Hade en liten fundering, i böcker, på nätet m.m. så står det t.ex. att vissa svampar “smakar mandel”. För att man ska få reda på detta, så måste man ju lägga en svamp som man inte vet något om i munnen. Är detta farligt?
Som exempel så har jag hittat något som jag är rätt säker på är en snöbollschampinjon, i boken jag har står det att den “luktar mandel” och “smakar mandel”. Lukten var av mandel / mandelmassa, så jag tog en bit av foten och la den i munnen och tugga…mer…
Hur länge kan jag förvarar svart trumpetsvamp i kylskåp innan den ska tillagas?
Rensade till kl 2 i natt (sköljde inte).
La dem i papperspåsar i kylskåpet över natten. Luftigt. Hur länge kan jag ha dem där innan tillredning?
Kylskåpstemp är 5 grader.
Behöver jag skölja svampen oxå? Om jag vill frysa in den hur förvåller jag den då?