Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Fuktig tallskog, Kronoberg.
Som rubriken lyder hur rädd bör man vara? Har i hela min barndom plockat svamp. Vi var ute hela svampsäsongen och plockade allt från stenmurkla, kantareller, tickor, blodriska, stolt fjällskivling, diverse stensoppar och strävsoppar, m, m. När jag var ungefär 15 flyttade vi och svampmarker fanns inte riktigt att tillgå + en del händelser gjorde att jag inte var ute i “riktig” skog så mycket. Lite kantareller, Karl Johan och blodriskor har jag plockat efter samt några stolta fjälllsk…mer…
Undrar om denna svamp är giftig! Den växer rikligt i vår gräsmattan (mellansverige) ofta i grupp. Hatten är ca 1-2cm och varierar från blek till mörkbrun, skaftet är ca 3-4cm lång och 2mm diameter! Undrar även över svampen på sista bilden, som även den växer i gräsmattan, någon enstaka här och där??
Undrar om denna svamp är giftig! Den växer rikligt i vår gräsmattan (mellansverige) ofta i grupp. Hatten är ca 1-2cm och varierar från blek till mörkbrun, skaftet är ca 3-4cm lång och 2mm diameter! Undrar även över svampen på sista bilden, som även den växer i gräsmattan, någon enstaka här och där??
Jag brukar få många Björksoppar i en björkdunge i trädgården men de brukar inte vara så här “svarta”.
De växer precis i kanten som gränsar till skog med gran, tall, rönn, ek. (kanske någon liten tall också?)
Några få “svarta” har dykt upp nu i den kanten.
De växer bara i den kanten.
Alla övriga Björksoppar är “normalfärgade”.
Kan en björksopp vara så här mörk eller kan det vara någon annan art i strävsoppskomplexet?
3 bilder.
Bild 1 och 3 är tillsammans med en “norma…mer…
Jag undrar om hatten av en stoltfjällskivling är godare torkad än färsk smörstekt i pannan?
Kan man då göra sås av en torkad hatt från en stoltfjällskivling?
Hejsan har varit och plockatittat svamp? Är de ätliga?
Hej. Igår när vi var i skogen med en grupp barn från Hultets förskola i Partille (Västra götaland) hittade vi ett helt gäng med olika svampar. Vi har lyckats identifiera de flesta, men det är några kvar som vi är osäkra på. Vi skulle vara jättetacksamma om någon ville hjälpa oss :)
Växtplatsen är mossig barrskog/lövskog.
Tack på förhand :)