Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag läste i östgöta Correspondenten idag att någon hittat en jättelik Blomkålssvamp i trakten runt Motala.Vikten låg på över 5 kilo! Är det någon som har koll på hur stora de kan bli?
Hatt upp till 14 cm, påtagligt tjock
Fot rak, tjocklek 2,5 cm
Rodnar ej, gulnar så småningom vid repning mitt på hatten.
Doft ungefär som snöbollschampinjoner, kanske lite svagare
Ring saknas! Nja en antydan då, ungefär som på en spindelskivling. Inget fnatt på hattkanten som på arvensis.
Växtplats, ogödslad åker bevuxen med vall sedan flera år. Gotland kalktrakt.
Hej! Någon som vet vilka svamparter som är kvävegynnade och inte? Hittar bara listor över kärlväxter.
Nån som känner till den boken? Om den har bra bilder och svensk bearbetning?
Jag är ute efter en bok med bilder på många arter och 600 är inte illa, men jag är inte så intresserad av tyska svampar…
Det är skumt dock. Det som verkar vara den senaste upplagan (2012) är väldigt billig (det som fick mig intresserad), bara 84 kr. Den från 2008 kostar 165 kr. På Bokus finns bara den äldre, vilket också är lite skumt.
https://www.adlibris.com/se/bok/svampar-plockning-och-artb...mer…
Hallå
Vi har nyss flyttat in till centrala Stockholm från en mindre ort i landet och därmed gjort oss av med vår bil. Skulle nu behöva tips om hur man kan åka kommunalt ut till svampskogen :) Vi bor på Söder och använder oss av gröna linjen. Känner ett stort behov av att komma ut i skogen.
En fråga åt min vän som har observerat följande: Varje gång han äter en maträtt med gula kantareller så får han inga magproblem, men varje gång han har låtit maträtten med svamparna i stå i kylskåp i ca två dagar och sedan ätit den, så har han fått väldiga magproblem. Vad är det egentligen som kan hända med ämnena i en svamp när den redan från början varit tillräckligt stekt eller tillagad i ugn?
Skulle väldigt gärna vilja plocka rödgul trumpet men har inte lyckats hitta den i Skåne. Någon som har lust att dela med sig av något ställe i eller i närheten av Skåne?
Vad kan denna vackra ticka heta? Funnen i mossig gräsmatta vid Färlevsfjorden Bohuslän. Närmaste träd är hagtorn.Tuvat växtsätt (4 st), ljusbrun melerad hatt 5-10 cm. Vit undersida. Kontrasterande mörkbrun fot som är sämskskinnsmjuk och klubblikt tjockare nedtill. Doft nästan som kantarell, rätt mild smak och vitt kött.
Osäker på artbestämningen. Helt vit sopp, små svaga prickar på hela foten, något mindre närmast hatten, ej bitter smak som bittersopp. Mycket täta rör, som finluden stensopp. Snittet i foten skimrande. Beständig färg i hatt och fot.