Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej!
Känner mig osäker när jag tittar på unga exemplar av Karl-Johan respektive Gallsopp. Hur ser man lättast skillnad?
Har tittat i fler böcker och fattat det som att alla soppar som inte är röda är ätliga (utöver gallsoppen då). Stämmer detta?
Tack på förhand!
Hej!
Lite enklare(?) spindlingar.
I alla fall hoppas jag det.
Tror den ena är Björkspindling.
Och skulle jag gissa på någon art ur sect. Cliduchi?
Kanske någon C. variiformis. Skivorna inte alls blåaktiga utan påminner om Grankransspindlingens.
Foten lite gulaktig längst ner
Ute och cyklar eller på rätt spår?
I min klass på ormkärrskolan 4a plockade vi svamp idag. jag och min kompis lisa hittade tre svampar som var fina. Vår fröken sa att de är carl johan svampar, men hon var inte säker. Vi skulle skriva här å se om ni visste vad det va för svampar.
jag skickar med tre bilder på svamparna som jag hoppas vi kan äta upp :)
Hej då
Hej!
Jag har länge velat lära mig att plocka och äta Kremlor, men har inte vågat. Jag känner tyvärr ingen som kan heller. Var ska jag börja? Jag har givetvis läst om dom men tycker ändå det verkar lurigt.
Jag vågade dock plocka ett par olika idag bara för att kunna studera när jag kom hem.
Kan ni hjälpa mig med namn och ätbarhet? Ingen av dom smakar illa/beskt/starkt.
http://i17.photobucket.com/albums/b89/Minigotte/Mobile%20Uploads/7E8C5B46-E0AB-4B17-AD87-8912ED62196D_...mer…
Bild finnes här,
http://imgur.com/a/4mOVl
Den hittades i en mossbeväxt tall & granskog.
Har idag vågat mig på att plocka min första kremla efter många år med sopp.
Min gissning är att jag plockat en Vinkremla, Gransillkremla eller Eksillkremla. Dock kan jag inte känna någon antydan till skaldjursdoft och blir osäker.
Foten faller isär när jag klämmer på den, mer porös än ex soppar. Trådar sig alltså inte.
Kan någon berätta vilken kremla jag plockat?
Hittade vad jag tror är citronslemskivling. Hattkanten var en aningen inrullad. Hatten var åt det gråblå hållet. Skivorna ljusgrå och slutade nere vid ringen. Slemmet slutde också vid ringen och var klart. Nedre delen av foten var gul. Hade tyvär inte kameran med mig så kunde inte fota den, tänkte heller inte på att jag kunde ta hem den och fota den senare. Men jag undrar hur stor är chansen att man tar fel på citronslemskivling och någon svamp som kan vara farlig. Och vågar man h…mer…
Den hittades i en mossbeväxt tall & granskog.
Ska rören under hatten vara kvar vid tork alt.tillagning?
Jag hittade de första trattkantarellerna i Uppsalatrakterna igår. Inte många men stora. Så de är på gång! Någon mer som hittat några än?