Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej,
När jag skär i svampen blir den blålila och det försvinner egentligen inte vid tillagning. Ska det bli så på Karl Johan?
Hittade en rolig sak i Året Runt. Kantarell är den näst rikaste D-vitaminkällan efter fiskleverolja.
Ca tio kantareller uppfyller dagsbehovet. Finns även i torkade trattkantareller. Allt enligt Eric Danell på Karljohanstitelsen.
Nu gäller det bara att öka konsumtionen under vintern.
Hej, kan det här vara en kungschampinjon?
Hittade den i utkanten av skugen i Gävle, några meter från väge.
Doftar gott. Skivor har blivit mörkare efter en dagsförvar.
Vilka svampar är bra att torka ?
Hur är det med KarlJohan ??
Växte i barrmattan under gran,
Hej,
Har någon ett tips var man kan hitta KJ i närheten av Örebro?
/Ella
Unga små K-J kan med fördel råfrysas,rensa noggrant lägg 8-10 st i en plastpåse,sug ur luften och förslut påsen. Svampen kan även styckfrysas på en bricka.
Man kan tina den djupfrysta K-J i några sek genom att fritera den i olja då sluts porerna på ytan och insidan tinas. Hittade tipset i boken Galen i svamp.
Jag ska testa om jag hittar några fina ex,här är varenda K-J svamp svårt angripen.
År 2004 förvisso i sept en månad senare än nu, då det var ett K-J år var de felfria…mer…
Hej alla svampplockare runt Skelleftetrakten, någon som varit ute och sonderat terrängen i fall stensopp eller annan trevlig svamp har behagat kika upp ur jorden?
Kantareller och annat lär vi få vänta på, härligt att läsa vilka mängder kantareller som för närvarande plockas i den södra delen av landet! Livet är inte rättvist men ytterst intressant!
I jakten på stensoppar hittade jag Dofttaggsvamp idag. Kul! Den är tydligen en rödlistad art i vart fall i Västra Götaland.
Och rödlistade arter ska man välan rapportera?
Letar på Länsstyrelsen för Västra Götaland men får ingen träff på någon kontaktperson eller så. Är det någon här som vet hur jag ska göra?