Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej!
Jag är ingen svamp kunning person. Men jag hitta dessa svampar på min koloni i Ängelholm i nordvästra skåne på gräsmattan vid garaget på nord sidan där de växer mest mossa och inte så mycket gräs.
Bifogar bilder och hoppas på att någon kan svara på vad det är för svamp och om den är ätlig mer mera.
Tack på förhand för hjälpen och era svar.
Å till svampguiden! Vill ni sno mina bilder och lägga upp på er hemsida och skriva om svamparna är det helt ok att använ…mer…
Har just påträffat den här makalöst färggranna karminröda svampen i Huddinge kommun. En skivling med Hattdiametern 7 cm och kort, fast och rödaktig fot. Den växte på ett nedfallet träds stam i grupper med ett par-tre svampar ihop. Har letat igenom Nordisk svampbokslexikon utan att hitta den. Är det någon som vet vilken art det är?
Nu blir det nattrensning igen.
Jag har hittat 3 st blomkålssvampar under helgen.
Jag kan inte hålla fingrarna i styr utan plockar hem dem.
Men, jag har inga bra sätt att laga till dem. Jag tycker inte att de smakar något utan använder dem mest som utfyllnad.
Någon som har tips om tillagning av just denna svamp?
Hej! Jag hittade en svamp som växte vid foten av en ek, vars krona till stora delar dött, även om det kommit en del nya unga skott på de gamla grenarna. Jag funderar på om svampen är orsaken till ekens skador och vilken svamp det är. Jag antar att de stora och små svamparna på bilderna är samma art, men det vet jag inte säkert. Jag är inte så hemma på svamp. Hoppas att det fungerar med länkar till bilderna. Eken står i Linköping.
/Janne
Hej, eftersom Skåne har drabbats av trattisbrist så skulle jag gärna köpa torkade trattisar, kom med ett bud på ert överskott så nappar jag nog säkert, för helt utan vill jag inte vara…
Skicka mail på hrehorij88@hotmail.com
Michael
Har torkat trattisar men dem blev väldigt svarta och det luktade lite illa även när dem var helt torra och låg i glasburken.Hade dem i ugnen ca ½ timme i 50 grader. Tills jag läste att det inte var bra att torka i ugnen. Går dem att äta ändå? Nästa ggn så låg dem på ett tidningspapper och torkade och blev bruna och luktade ej illa alls. Hur vet man när man har misslyckats med torkningen. Det är första gången som jag både plockar och torkar svamp. Tacksam för svar.
Jag tycker om att göra “trattis-mjöl” av mina trattkantareller och har bara mortel att tillgå. Tidigare säsonger när jag gjort det så har det tagit mig jättelång tid plus att trattkantarellerna tenderat sprätta utanför morteln runt i hela köket.
Mitt tips som sparat mig mycket tid denna säsong är:
1. “Förkrossa” trattisarna i handen.
2. Lägg in förkrossen i ett melitta-filter (såklart gärna oblekt)
3. Lägg ner melitta-filtret i morteln och gå lös på filtret m svamparna….mer…
Skulle du kunna kika in på min tråd “Frågetecken på Alm o Lönn” ? Kan trådticka växa på död Lönn gren? http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=166408&fnr=1&sok=&Start=0&Offset=50&12
Tack på förhand