Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hela min trädgård är invaderad av svampar, varje cm (nästan) innehåller någon form av svamp.
Jag har nu lagt in ett 15-tal svampar på en sida och är fasligt nyfiken på vad de kan vara för svamp.
Dumt nog har jag inga bilder på undersidan och foten men jag nöjer mej med kvalificerade gissningar! Jag komemr alltså inte spinga ut och plocka svampen bara för att någon säger att dne är ätlig. Jag är enbart nyfiken på vad det ev. kan vara för svampar som flyttat in.
Mina svampbi…mer…
massor av de gula runt veberöd 4lit på 1 1/2 tim härligt .nu gillar jag plockningen bättre fick bara ca:3liter förra året har börjat få fason på seendet nu härligt
Är det något jag bör tänka på när det gäller provsmakning av okända svampar?
Kan jag tugga sönder en liten bit av svampen eller bör jag endast smaka med tungan?
Hur mycket gift krävs det för att bli sjuk/dö?
Ja jag hoppas det, det kom morotsfärgad saft när jag skar i dom.
I går skulle ha blivit en lugn dag med pedagogisk svampfotografering . Lite sånt blev det trots all matsvamp, men ingen tid blev över för ”redovisning” p.g. av efterarbetet. Nu kommer det första projektet!
Det har talats mycket om mandelkremlans ”tväråsar”, ett bra kännetecken. Det finns åtm. en ganska vanlig (och god) kremla med samma konstruktion, Russula velenovskyi, gulröd kremla. Den lever oftast ihop med björk och bör inte kunna förväxlas med mandelkremlan.
Mång…mer…
Efter alla år i svampskogen har jag idag för första gången förunnats glädjen att få hitta trattkantarell. Men jag var tvungen att åka flera mil hemifrån (och då bor jag ändå mitt i skogen).
Och säg nu inte att det inte är trattisar jag hittat, för då blir jag ledsen i ögat…
I övrigt bjöd dagens tur på det gamla vanliga - några blod-, skägg- och pepparriskor, några bleka, rödgula och fjälliga taggsvampar samt några snöbollschampinjoner.
Jag skulle gärna vilja testa på lite annan svamp än de vanliga och funderar nu på riskor och kremlor. Det jag undrar över är om det bara är dom som är spröda i köttet eller om andra skivlingar också kan vara det?
Vill lätt kunna identifiera det jag plockar så jag slipper riskera att få med ngt giftigt.
Har kollat lite på bilder och tror att jag kan ha blodriska i hagen.. ska kolla det i morgon, för det verkar iaf vara en sort som är lätt att känna igen.
bästa svampåret på 30år! skulle behöva en långtradare med släp, om man skulle plocka alla kletiga kremlor,soppar mm.
Jag har torkat och malt trattkantareller till pulver. Ska använda det som smakförhöjare i såser om jag inte vill ha stora trattisbitar i. Frågan är bara hur mkt pulver jag ska ha i säg 5 dl vätska? Någon som vet?