Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Nurul Atilia
8 sep 2020 kl. 20:56
Hej alla svampkunniga! Jag är nybörjare i svampskogen men vill bli mycket bättre!
Undrar över dessa 4 svampar, någon som kan hjälpa mig med vad detta är för något? Plockade i tallskog på Öland.
För två år sedan hittade jag ca 10 l gul kantareller i blandskog i Kilsbergen Närke. Förra året o i år har jag återvänt. Inte en enda svamp. Skogen är densamma. Hur kan detta komma sig???
Har idag fått några Karljohansvampar. Har aldrig tillagat sågdan tidigare. Hur gör jag? Brukar hålla mig till smörstekta kantareller. Kan man steka Karljohan på samma sätt och behöver jag i så fall förvälla? Tacksam för alla svar, svampvänner!
Hej! Hittade flera små exemplar av denna i lövskog i Östergötland idag. De växte nära vanlig stensopp och liknar den, men hatten är mörkare och foten gulbrun. Rören är mycket fina och gråvita. Den luktar och smakar milt. Köttet i hatten är svagt gult när man först skär i den, sedan blir det ljust grått/rosa.
Staffan Kvist
10 sep 2020 kl. 18:39
Hej!
I en blandskog med tall, gran, bok och andra träslag hittade jag runt en gran dessa. En specifik sak jag lade märke till var att de satt ‘hårt’ i marken, varje jag tog kom med motsvarande mängd mossa och jord. Vad kan det vara?
Hej. Jag är nybörjare på det här med svampar men har tänkt att jag vill lära mig mer. Jag hittade två sorters svampar som jag tror ska vara ätbara men vill ha hjälp att identifiera dem.
Den ena ser ut att vara en sopp av något slag. Stensopp?
De andra växte på en äng/gräsyta. Jag gissar på ängschampinjon då de är rosa/bruna på undersidan och för övrigt stämmer in på beskrivningen. Jag är ändå nojig att förväxla med vit flugsvamp men om jag har förstått det rätt ...mer…
Har hittat massor, men äter ni kunniga svampmänniskor dem? I vissa av mina böcker avråds man….