Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Varför poppar skogschampinjoner upp i “nedlagda” myrstackar år efter år? Någon som vet?
Nu till en helt annan fråga. Vilka kryp är det mest synd om???
den kanske ser ut som en tunga, vad vet jag? Den väger i allafall inte mer än andra tickor, Denna ticka hittar man på ek, den är rätt sällsynt, och jag tror inte att jag överdriver när jag påstår att det finns flest av den i södertälje kommun, i Tullgarns /Mörköområdet i Sverige
lat.namn är Piptoporus quercinus
Har precis hållit en “champinjonprovning” i mitt enkla kök, där vild snöbollschampinjon fått stå som utmanare mot dem man köper i affären.
Kommer bli svårt att handla “leksakssvamp” på Ica i fortsättningen!! :)
Dels på grund av smaken, men också med tanke på doften, eller ska jag kanske säga bristen på sådan hos Icas svamp!
Jag var ute och plockade kantareller i dag, det var den arten som heter blek kantarell och som växer under ek och hassel.
Men det var inte det jag ville berätta. Under mitt plockande såg jag, och framför allt kände lukten av Stinksvamp (Liksvamp gammalt namn)
Denna spännande svamp som på latin heter Phallus impudicus (den skamlöse manslemmen) och faktiskt kan likna en som har ståfräs, kan man hitta i lundar och där stör den kanske inte så mycket, värre är det för husägare so…mer…
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=669990
men inte är väl detta en sopp???——
http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1117714,00.html
Ska till Fårö på Gotland senare i sommar. Är det någon som vet vart jag kan hitta djävulssoppen. Har hört att den ska finnas på ett änge på Fårö men jag måste nästan veta mer exakt.
Pyttesmå, växte på granlåga.
På väg till jobbet kunde ett par champinjoner skådas. Artbestämningen gjordes från bilen i lagstadgad hastighet, 50 km/h, och följdaktligen hann jag inte plocka dem. Eftersom de står i gruset i vägkanten kan man med viss tillförsikt misstänka att det rör sig om vägchampinjoner. Även vägsniglar siktades, men de kunde man ju “plocka” en efter en…
Om någon vill beskåda ovan nämnda svampar står de vid Norrvikenleden i Sollentuna.
...semester började i måndags. Vi inledde med jakt på gastronomiska höjdare i skog och mark. I kväll hjulade vi runt hela kvarteret i ren lycka efter att ha avnjutit:
1) Nejlikbroskskivlingar stekta i smör och lätt kryddade med nymalen svartpeppar och lite salt.
2) Blek taggsvamp med egenhändigt odlad basilika, lite salt och nymalen svartpeppar.
3) Karl-Johan kryddad som taggsvampen.
4) Varsitt glas Roodeberg rödvin.
Detta visade sig vara en ypperlig kombination även om varningst…mer…