Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Alldeles intill motionsled i Stolpaskogen i Täby, Stockholms län.
Mest barrskog, grandominans. Kan ha skadats av barn.
Kunde bara bifoga en bild.
6 sep 2025 kl. 23:24 –
vet nån om det passar att torkas? Hittade 25 stycken i en myrstack idag!
Jag har sett att många hävdar att man först ska låta vätskan koka in, innan man tillsätter smör (eller annat fett) då man steker svamp. Själv har jag alltid haft i smöret först. Jag inser inte varför det skulle vara en nackdel att ha med smöret medan vätskan kokar bort. Någon som kan förklara?
/Anders
finns det en tanke karta om svampen
Varför skriver ni att vit flugsvamp inte finns i norra Sverige. Den finns både i Norrbotten och i Lappland enligt svampexperter.
Hej hittade idag denna sopp under några gammla lindar i kåbo, Uppsala. Den blåbär ganska kraftigt när man nuddar rörlagret. Hatten är granska uppsprucken och är vit med lite olivgrönt inslag kanske p.g.a att den är gammal . Rören är mörkröda och foten är röd med orange inslag och ett ådernät. Kann denna sopp vara djävulssopp? Bifogar bild och är väldigt väldigt tacksam för svar.
Växte mörkt vid gran. Gav först ett väldigt gult intryck, sedan blånade kraftigt. Blånade ej en bart i snittyta. Tung, fast och kompakt. Tycker inte den har ngn direkt speciell lukt.
hhmmmmm jag har nyss ätit vit flugsvamp och har lite ont i magen vet nån vad som händer?
tacksam för svar
kalle anderson