Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Skåne. Gran och björk växer där. De är väldigt stora växer på vår tomt.
Hej!
Jag har plockat svamp i 30 år, rätt flitigt, rätt många arter. MEN jag har aldrig någonsin lyckats hitta svart trumpetsvamp, deprimerande…. så, någon som kan dela sina erfarenheter om växtplats, tid etc. för denna doldis??
Är detta möjligt på forumet? Jag vill gärna ta kontakt med en person, men klickar jag på namnet så händer ingenting.
Uppskattar svar!
Vi gick på ett fantastiskt ställe med rökslöjskivling idag. Plats i norra östergötland på en granplanterad åker. Se bild 1. Vi har aldrig sett så mycket på samma plats. De var utan insektsangrepp och fina, trots snö och frost inatt.
Bild 2 - är det en blek gulkremla? Hittad i fuktig mossa i grandominerad skog. Smakade ok men var ingen favorit. Hatthuden gick lätt att skala av.
Jag har emellanåt plockat frostvaxskivling på lite olika ställen.. Idag kom min far med frostvaxskivling som såg klart annorlunda ut än de jag plockat…men det var svårt att få det till något annat. Dessa var orange under istället för gula, spensligare och betydligt mindre klibbiga trots blött väder. Jag har bläddrat i böcker och hittat både bilder o text som jag tycker beskriver åtminstone färgvariationen. Vet någon om det kan röra sig om olika arter?
Område Skåne: finns tips om var man kan hitta gott om trattkantareller här: dock är platserna ganska vagt beskrivna runt Helsingborg/Ängelholm/Munka Ljungby. För att slippa köra runt flera timmar undrar jag om det går komma i kontakt med de som tipsat? Hade varit väldigt tacksam för lite mer tydliga tips
Hittade några svampar i lövhög i trädgården och vill gärna få hjälp med artning.
Ovansida tycker jag är lite beigeorange och på undersida lilaaktiga skivor. På äldre exemplar blir skivorna mer åt det bruna hållet.
Ganska mild lukt.
Träd lövträd och hittat i Småland.
Hej!
Plockade trattkantareller och gulröd trumpet i morse. De var frusna och har efter det tinat i rumstemp. De såg då helt normala ut. Lite brunare än vanligt men tänker att färgen varierar med tid på hösten? Sedan förvällde jag svamparna i torr panna och då blev de helt svarta. Känner inte igen att de brukar se ut så. Varför blev de så? Kan de fortfarande ätas?
Milde tid vilken skattgömma det finns här på sidan under “fliken” recept! Törs knappt läsa längre - det blir så mycket saliv i tangentbordet.. Tack alla ni som lägger in era recept där!
(Nuna H Sthlm - jag har bytt min signatur, bra idé av dig!)
hej,
är det så att blodriskan (både tall- och granblodriskan) inte behöver förvällas så som de andra riskorna??
På dagens underbara svamptur där tallblodsriska, trattkantarell, blek taggsvamp samt en och annan kantarell hittades ramlade jag även på en udda filur. I en rätt gles tallskog hittade jag denna varmt gula, tunna och solitära svamp. Kan det vara en gul rotskål?
Och när jag ännu är på ämnet… jag tar hem de svampar jag inte känner igen och försöker artbestämma. I ivern att göra det slog det mig idag, finns det svampar som är förbjudna att plocka? Jag vet att det finns vissa m…mer…