Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Plockad i Södermanland, mest barrskog, mossigt, mycket blåbärsris. Lite björkträd. Kan det vara Karl-Johan? Eller någon annan sopp?
Är d dumt att förvälla Karl Johan?Eller ska man torka dom.Har när jag hittat olika sorter förvällt alltsammans,har ej märkt att smaken försämras.Har nog haft i frysen upp till ett år.
Hej!
I dag hittade jag dessa i min odlingslåda på ca 2 DM djup. Det fanns bara dom exemplaren på bilden.inga rottrådar. Det har odlats grönsaker där och tillförts kompost och kogödsel till jorden regelbundet. Det finns verken ekar eller hassel i närheten. Obs en har jag delat på och doften är en mild jord/tryffel Det rör sig om norra Gräsö iÖsthammar kommun
Vad kan detta vara för svamp? Misstänker champinjon, men vilken sort?
Hittad i gräsmatta/parkmiljö nära sjö i Västergötland. I närheten fanns lind, tall, björk bland annat.
Lukten mild, små vita fjäll över hela hatten, ej gulnande vid skrap, ring tunn och “flyktig”/föll lätt av. Höjd ca 12-15 cm.
De små exemplaren (ej bild tyvärr) var halvklotformade med ljusrosa skivor.
Tacksam för svar
Hittade dessa två sorters soppar idag och då jag inte är så duktig på svampar så ville jag bara kolla om någon vet vilken sorts sopp det rör sig om och om de går att äta/är goda. De växte på berg med mossa i blandskog. (Stockholm). Gissar på att den ena är brunsopp men foten är ganska smal. Den andra vet jag inte, undertill är den lite rosa aktig, hatten är ljusbrun/beige. Har hört att det inte finns några giftiga soppar men går dessa att äta?
Om man först tittar på Stolt fjällskivling står det att inga giftiga parasollskivlingar finns som förväxlingsarter. Men om man tittar på Rodnande fjällskivling står det där att de är ett artkomplex med tre arter, där en är giftig. Finns denna giftiga variant i Sverige? Kanske kan ni uppdatera Guiden på sidan för Stolt Fjälsskivling också i så fall? Vänliga hälsningar, Karin
Kloten 2 mil från Skinnskatteberg
Hej, någon kunnig som med hjälp av bilden kan bedöma vad det är för svamp jag plockat? Tack på förhand för hjälpen :)