Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Detta hittade jag i Tierp på ett dött lövträd (Björk eller asp kanske?) den största var nog 10 cm men mycket maskäten. Hatten kraftigt grå, lite ostronfärgad. Skivorna under typ gulvita. Lukten väldigt mild. Har inte vågat smaka eftersom jag är osäker på vad det är. Om den är ätlig hur rensar jag den då? Första bilden tagen med blixt för att om möjligt få rätt färg på svampen?
Hittade denna i Dalarna. Ser inte ut som en fingersvamp mer som en blomkålssvamp men blir osäker.
En kamrat säger att hon har läst att trattisar innehåller D-vitamin. Då D-vitamin är fett löslig och svår att få isäg tillräckligt tycker jag att det låter osannolikt. Någon som vet?
Upptäcker att jag tydligen inte torkade min svamp ordentligt såg lite grått i botten på glasburken så jag tog ur det översta lagret och satte dom i påsar i frysen, vad tror ni om det ?
En underbart doftande, välsmakande riska (mild), men vilken sort?
Ja, det är frågan, det.
Svampen doftar möjligen godare - och starkare - än någon annan svamp jag hittat. Ja, möjligen godare, än t.o.m. kantarell, vilken svamp annars är en favorit, vad avser både doft och smak. Nå, vilken doft, då? Svampen doftar “kryddor”. En blandning av kanel, peppar, muskot (sägs det mig)? Ja, något åt det hållet, men en helt “egen” doft, och helt “delikat”, likaså.
Riskan (jag tror det ä...mer…
Jag har ingen aning?
Nej, inte om vad detta är, för svamp?
Hittade i tallskog (yngre, ca 20-25 år gammal/ung, skog), där också fanns sillkremlor, i går, den 15/10.
Svamparna med (?) såg mera gröna ut i skogens dunkel, än vad som syns på foton. Hatt; grön (mjukt och rätt så ljust grön) mot kanten, övergående mera mot brunt (brun inblandning) mot mitten av hatten. Skivor täta, vita, urnupna mot övergång till hatt. Fot vit, som vid skrapning inte ändrar färg.
Någon doft kän…mer…