Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Växer på en björk vid en småländsk insjö
Hej
Igår hade barken lossnat på denna https://www.artportalen.se/Image/1907328
Så jag tog hem en bit. Nån som skulle ha lust att kolla på den om jag skickar en bit?
Mvh C-J
Är orolig att jag utvecklat svampallergi mot trattkantareller. Fick höst 2017 massor av dessa, ca 80 liter som jag under en period på en månad rensade och förvällda för infrysning. I samband med detta fick jag nässelutslag på hela kroppen, inte i ansiktet. Dessa har jag haft till o från under ett halvår och är nu på utredning hos vården. Är också hyperallergisk mot vindruvor, hallon, hasselnötter. Funderar om det kan ha varit svampen som satt igång det…..måste testa o äta t…mer…
På ett ungefär?
Jag är lite sugen på att prova att konservera kantareller. Jag har läst det som står här om att använda svag saltlag och fylla på rena burkar och sedan låta dem sjuda i 1 1/2 timme. Fråga nr 1: Ska vattnet täcka burkarna helt eller inte? Fråga nr 2: Tror ni att det funkar med köpta glasburkar avsedda för sylt och liknande? Det är alltså burkar med gummring som man fäller ner locket över och fäster med metallspänne. Eller är det bättre att använda diskade gurk- eller rödbet…mer…
En bekant till mej visad denna svampbild och undrar vilken svamp detta kan vara? Har sökt i böcker och på nätet men inte hittat något som stämmer riktigt bra.
Den växte i hennes trädgård bland blombänkar och vinbärsbuskar spridda med upp till 1 meters avstånd mellan varje individ.
Det kom ingen saft (likt riskor), köttet spröd, morotsorange under till färgen, foten ej ihålig, något maskäten, god angenäm doft, ingen smak just.
Godmorgon. Läste några sidor om jakt och rovdjur på svampguiden. Borde det inte finnas en moderator som styr upp och skapar ordning och reda. I klartext, ta bort alla ovidkommande inlägg som inte har med svamp och göra.
Hej! När jag idag hälsade på mina föräldrar och vi började prata om svamp frågade mamma ifall pappa och jag kände till något om att det skulle vara olämpligt att plocka och äta (mat)svamp som vuxit nära giftig svamp, något som hon hade hört någon gång, att gifterna på något sätt skulle “sprida sig” eller något sånt. Det hade varken pappa eller jag hört talas om, vi är båda väldigt svampintresserade och skapligt insatta. Vi tyckte det lät märkligt och osannolikt att de…mer…
Hej alla!
Jag jobbar som restauranggrossist och efterlyser någon som kan tänka sig att plocka, rensa och sortera ut de finaste Vårmusseron som går att uppbringa i Sverige för vidare transport till en välkänd restaurang i Köpenhamn. Självklart kompenserar vi väl för utfört arbete.
Mvh,
David
Hej! Jag skivade en champinjon häromdagen och upptäckte att den var lite rosa invändigt (istället för grå/svart). Jag har aldrig sett detta förr och undrar om detta är normalt och om svampen ändå går att äta?