Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej,
Hjo kommun: Vi hittade två sådana här svampar på vår tomt. Växer i en träddunge under gran, bok, lönn och andra lövträd runt om. Flertal små vita svampar på väg upp några meter ifrån. Skulle vilja veta vad det är för slags svamp, och om den är ätlig. Och om man plockar dem, försvinner de då eller kan det ändå komma nya nästa år?
Hej,
Vår snart 6 månader gamla Kleiner Münsterländer, vid ett obevakat ögonblick så tuggade i sig några av denna svamp vid ett besök på en granntomt.
Plats: På gräsmattan strax intill en gammal metallburk, typ tvättgryta. Mellansverige Någon mil öster om Vänern.
Han blev ganska snart dålig med diarré och kräkningar.
Vi har nu besökt veterinär och fått ordination på efterföljande kol-behandling.
Någon som känner igen vilken svamp det är ?
Hittade ett antal av denna på en trave stockar (löv). Kan det vara polyporus durus? Hittar ingen info om den på artdatabanken och inte heller i mina svampböcker. Mörkbrun ovansida (något mörkare än vad det ser ut som på bilden), gräddvit undersida. Foten sidoställd, mörknande nedåt till nästan svart. Tunn hatt (ca 10 cm) med angenäm doft. Ganska svag smak, möjligen något besk/sträv. Hittad i Blekinge nu i augusti.
Idag plockade jag svamp på Kullaberg. Vi hittade rikligt med soppar, Karl-Johan, Blodsopp och Brunsopp, det var även gott om boksopp och en och annan aspsopp. På väg ut från reservatet, i dalen Djupadal hittade jag dessa två små soppar vilka jag inte kunnat bestämma art för. De växte i en fuktig nedförsbacke bland bok och ek.
De är matt gula, saknar ring eller slemmighet och när de är uppskurna visar de en lätt rodnad (likt uppskuren rädisa). Den luktar inget och smakar inte nä...mer…
Det vita svamp? växte upp på några dagar på gräsmattan. Har ökat i omfattning nu på en betydligt större yta. Det har varit förhållandevis torrt väder men regnat en del de senaste dagarna. Tidigare har solvärmen kännts påtagligt hög på eftermiddagarna, lufttemperaturen har de senaste veckorna legat mellan 17-24 grader C. Platsen där de växer är klippt gräsbevuxen gångstig som inte gödslats på 50 år. Växer på Svedjan, Tavelsjö i Umeå kommun 25km norr Umeå.
Koordinater…mer…