Jag har flera år i rad spanat in riskorna som växer kilovis här omkring. Plockade några nu. Men hur rensar jag dem? Jag tycker det känns lite äckligt att de är klibbiga uppepå?
Ska jag slänga dem och hålla mig till kantareller?
“Tallriska” och “granriska” är inga matsvampar, men riskor som blöder en orangefärgad saft hör till blodriskorna och är goda matsvampar, t.ex. tallblodriska och granblodriska.
Du behöver inte ta bort det klibbiga uppepå, men se till att vara säker på artbestämningen, för de som blöder en vit saft är många och ofta svåra att artbestämma.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.