Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
För första gången har jag närmat mig vad tror är häggtrattskivling. Den har förvisso en mycket trevlig doft, some ny plockad. Att den skulle generera blåsyra, dvs cyanväte vid förvaring låter ju alarmerande! Om det är en enzymatisk reaktion stoppar den naturligtvis vid upphettning men vad finns det för litteraur i ämnet? Någon som har enpejling? Eftersom cyanider är attenlösliga skull nog ett avkok eliminera detta men vad försvinner av svampens karaktäristiska smak?
Jag har totalt nybörjare på svamp och vågar i princip inte äta svampen jag hittar då jag inte vet om den är giftig eller inte. Nu har jag hittat en svamp i Snogeholmsskogen som jag tror är den ätliga Gulkremlan, men det kan även vara den oätliga Senapskremlan eller något helt annat. Hur vet jag vad jag har hittat?
Jag undrar om det finns svampar ute i järvafältet. I tyresta var det väldigt måttligt. Detta gäller stockhollm.
Hittar dessa svampar varje sommar/höst i Norrbottens kustland i tallskog!
Jag har inte haft möjlighet att fråga någon expert direkt en enda gång!
Undrar alltså: är detta en Goliat- eller kråsmusseron. Jag ser inget krås på denna!
Har också svårt att säga om den luktar mjöl eller sött. Luktar både ock tycker jag!
Vacker svamp!
Champangefärgad hatt, nedtryckt med enpuckel i mitten,ca 3 cm bred
creme/vit/gula skivor, täta
Creme/vit/gul fot som blir ljusare vid roten, ca 2 cm lång, cylindrisk
Jag är en “en-mans-plockare” av nybörjarkaraktär och gör gärna sällskap med intresserade/professionella för svampplockning ute i svampskogen. Kanske åka till någon fin nationalpark i närheten av stan?
Jag bor söder om Stockholm men kan ta mig runt med bil om det behövs.
Förresten ingen här som ska till svampens dag 4 - 5 mars på naturhistoriska?
Dagens fynd får illustrera starten 2016 i (säsongen ), rensade några slemmisar
Undrar vad som är korrekt namn på svampen… rabarbersvamp el rödgul slemskivling? I den litteratur jag har letat står svampen namngiven som rabarbersvamp. I något enstaka fall går att läsa att svampen även kan kallas för rödgul slemskivling.
Är det som med rimskivlingen? Dvs att rabarbersvamp är det “nya” namnet och rödgul slemskivling det gamla?
Hoppas att någon kan bringa klarhet i namnfrågan.