Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det

OBS! Ät aldrig en svamp som du själv inte 100% säkert vet är en matsvamp!

Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:

  • Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  • De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är godkänt av en verifierat svampkunnig medlem, vilket ger dig en extra säkerhet i bedömningen av svaret.
  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 1037 visningar
6 svar

Gul mussling?

Semiramis

5 nov 2022 kl. 16:22

Hittad 3 november, Örkelljunga, Skåne, blandskog m mest bok och ek. Den var väldigt gul, liknade svavelticka, men när jag plockade av en såg jag skivorna undertill. Jag har nog aldrig förut sett en sådan.

0 1219 visningar
2 svar

Resipunat doftticka?

Bernhold

26 aug 2016 kl. 16:39

I en frodig kalkgranskog nära Faxälven i Västernorrland, där det bl.a. växte guckusko, såg jag denna vedsvamp på en gammal, grov sälg. Jag uteslöt först doftticka på grund av det utbredda växtsättet och att jag inte kände någon doft, men blev sedan osäker. Har själv aldrig sett en doftticka växa så utbrett. Andra alternativ skulle vara veckticka (men den växer väl sällan på sälg) eller barkticka. Någon som kan hjälpa mig?

0 1516 visningar
2 svar

Björkticka?

Dagny

13 sep 2008 kl. 16:44

När de matnyttiga svamparna har tagit time-out får man titta efter något annat. Den här (nr 1)har jag haft ögonen på i ett par veckor, eftersom den växer så roligt på undersidan av den kullfallna björken. Från början var det helt vit och såg ännu mer hängande ut, synd att jag aldrig kom ihåg kameran då. Nr 2 är väl samma sort? Jag kan inte mycket om tickor, men tror att det handlar om björkticka.

0 2492 visningar
6 svar

giftig??

Aron idioten

19 sep 2017 kl. 00:43

I jakten på ett rus under påverkan av ett annat intog jag te gjort på 25 av dessa svamp. Nu oroar jag mig då jag inte är säker på art

0 889 visningar
3 svar

Vit ticka på barken av levande sälg?

Frågvis

11 sep 2022 kl. 22:14

Denna vita ticka växte innanför barken och i barkspringor på flera levande sälgar i en äldre senvuxen granskog med inslag av sälg utanför Jokkmokk. Konsistensen var hård och porerna hyfsat stora och ibland uppslitsade och växte ibland i “våningar” i trappstegslika etager (lite som hos ostticka). Doftade inget särskilt. Påminner den kanske något om barkticka, glasticka eller någon Ceriporiopsis? Hade varit så uppskattat att få någon typ av feedback gällande detta. Tack på förh…mer…

0 1565 visningar
3 svar

Fjällig tofsskivling

RolandSvensson

11 okt 2017 kl. 13:58

Dessa fanns i mängder under en björk i en gräsmatta i Göteborg. Påminner om fjällig tofsskivling, men verkar inte stämma riktigt. Unga exemplar har en hinna på undersidan.

0 793 visningar
1 svar

Är detta stolt fjällskivling?

BosseN

28 nov 2022 kl. 14:17

Stolt fjällskivling eller rodnande fjällskivling. Plockad i ljus lövskog, I sandjord. Portugal Sintra. Vi har plockat o ätit delikat stolt fjällskivling här förut. Blev plötsligt oroade över att detta är rodnande.

0 762 visningar
3 svar

Hittad i södra Skåne 27 nov, en skivling, går den att äta?

Tina L

27 nov 2022 kl. 15:04

Hittad i mossan i barrskog

0 1077 visningar
2 svar

Är detta en senapskremla?

Devile

20 jul 2019 kl. 22:40

Hittades med andra kremlor bland långt gräs vid lövträd

0 673 visningar
1 svar

Bollrostnavling?

A Falk

27 nov 2022 kl. 13:24

Såg dessa på dagens promenad. Fick det till Xeromphalina cauticinalis, bollrostnavling. Växer under tall, södra Uppsala. Stämmer det?

0 758 visningar
3 svar

Vad tror du att detta är?

Hanns

20 nov 2022 kl. 19:27

Jag läste att taggsvamparna som växer på träd är giftiga.  är detta en av dem?  Hittade det inte i boken.  Någon som vet namnet?

0 541 visningar
0 svar

"Shiitake" svamp i Sverige

Kyoko

24 nov 2022 kl. 13:02

Jag undrar när “Shiitake” svamp blev mer vanliga matvaror i matbutik i Sverige? och varför Shiitake blev så populär?
Jag undrar hur äter Shiitakesvamp i Sverige?

0 819 visningar
5 svar

Amanita? Ätlig? God?

Biekl

20 nov 2022 kl. 16:42

Jag har hittat mängder av denna svamp på en grässlänt nära olovträd och även nära bebyggt område vid medelhavet, Frankrike. Jag trodde först det var stolt fjällskivling. Men ringen lossna inte och är mycket tunnare. Foten är inte ihålig. I detta forum stötte jag då på ett inlägg om mycket god Amanita som plockats i Spanien. Så nu undrar jag om det är mycket god matsvamp jag hittat?

0 1249 visningar
4 svar

Artbestämning av en jordstjärna

Kristina Andersson

9 dec 2020 kl. 16:50

Går detta att se vilken av jordstjärna detta är? Växer på vår gård (under Syrener och Körsbärsträd) sedan ett par år tillbaka, Salagatan 13-15 i Uppsala.

0 841 visningar
7 svar

Gul och vitgrå svamp på granstock

Ingela Lindahl

16 nov 2022 kl. 09:16

Timmer av gran där snittytorna är beklädda med en veckad svamp. Någon slags ticka?
Avverkade granar på Brudaremossen i Göteborg.

0 601 visningar
1 svar

Dekorativ svamp och några som är på väg att ge upp

Anders K

18 nov 2022 kl. 17:41

På en gammal ekstubbe i Stockholmstrakten växte dessa.. de vackert veckade bryter väl ner cellulosan så småningm och täcker en stor del av stubben på snittytan och där brken fallit av. en mycket vanlig svamp på ekestubbarna men dessa var ovanligt kraftigt utvecklade. Något namn?
De små slokande - kan de vara slöjskivlingar?

0 698 visningar
1 svar

Vilken svamp?

Kebnekajsa

18 nov 2022 kl. 12:05

Såg denna skönhet. Tänkte att det ser ut som en murkla men det är väl fel tid? Den växer på mossig mark, blåbärsris, Ljung i blandskog, främst gran och tall och Björk.
I Rävsta naturreservat, Sigtuna, Uppland.

0 594 visningar
2 svar

Liten svart, luden svamp

carr

16 nov 2022 kl. 17:37

Någon som kan säga vad den lilla, ca 5 cm höga, svampen är för något? Växte på marken i planterad, gammal granskog i Östra Järvafältets naturreservat. Något suddiga bilder, svårt att hitta fokus i all päls.

Skåne, strax norr om Lund. Klippt gräsmark. Massor av svampar i olika storlekar från riktigt små till 20+ cm stora hattar. Alla helt anfrätta inga insektsangrep eller något annat!

0 730 visningar
4 svar

Svampfrågor som kräver svar

Mossning

16 sep 2006 kl. 21:42

Varför är det så svårt att få tag i flygsvampar ?

Varför ramlar klantarellerna hela tiden ?

Varför har inte riskor spenar ?

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone