Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Under ett nedfallet träd växer en knallgul trädsvamp. Den sitter fast på stammen och växer i “bubbelform”. Kan den vara giftig!
Har det hänt att någon blivit sjuk av att äta stenmurklor från konserv? Alltså beställt eller från affären? Min tanke är att det borde bli svårt att fortsätta sälja i så fall.
Jag tycker stenmurklan är den godaste svampen förrutom tryffel och även andra moreller som toppmurkla t. ex. Så om det inte finns någon risk att bli akut förgiftad så skulle jag nog fortsätta äta svampen.
I en frodig kalkgranskog nära Faxälven i Västernorrland, där det bl.a. växte guckusko, såg jag denna vedsvamp på en gammal, grov sälg. Jag uteslöt först doftticka på grund av det utbredda växtsättet och att jag inte kände någon doft, men blev sedan osäker. Har själv aldrig sett en doftticka växa så utbrett. Andra alternativ skulle vara veckticka (men den växer väl sällan på sälg) eller barkticka. Någon som kan hjälpa mig?
När de matnyttiga svamparna har tagit time-out får man titta efter något annat. Den här (nr 1)har jag haft ögonen på i ett par veckor, eftersom den växer så roligt på undersidan av den kullfallna björken. Från början var det helt vit och såg ännu mer hängande ut, synd att jag aldrig kom ihåg kameran då. Nr 2 är väl samma sort? Jag kan inte mycket om tickor, men tror att det handlar om björkticka.
Denna vita ticka växte innanför barken och i barkspringor på flera levande sälgar i en äldre senvuxen granskog med inslag av sälg utanför Jokkmokk. Konsistensen var hård och porerna hyfsat stora och ibland uppslitsade och växte ibland i “våningar” i trappstegslika etager (lite som hos ostticka). Doftade inget särskilt. Påminner den kanske något om barkticka, glasticka eller någon Ceriporiopsis? Hade varit så uppskattat att få någon typ av feedback gällande detta. Tack på förh…mer…
Hittad i mossan i barrskog
Hittades med andra kremlor bland långt gräs vid lövträd
Jag undrar när “Shiitake” svamp blev mer vanliga matvaror i matbutik i Sverige? och varför Shiitake blev så populär?
Jag undrar hur äter Shiitakesvamp i Sverige?